Kızıltepe ADEM çini sanatını tekrar canlandırıyor

Kızıltepe Kaymakamlığı Aile Destek Merkezi Müdürü Aslı Gülden Çiçek´in çabalarıyla merkezde ilk kez düzenli bir programla Araştırmacı Yazar, Görsel Sanatlar Öğretmeni, Sanat Tarihi ve Çini Uzmanı Sultan Çaça tarafından çini sanatı verilmeye başlandı.

Yaşam 17.11.2019 11:22:47 0
Kızıltepe ADEM çini sanatını tekrar canlandırıyor

SELMAN GÜNEŞ

Kızıltepe Kaymakamlığı  Aile Destek Merkezi Müdürü Aslı Gülden Çiçek´in çabalarıyla merkezde ilk kez düzenli bir programla Araştırmacı Yazar, Görsel Sanatlar Öğretmeni, Sanat Tarihi ve Çini Uzmanı Sultan Çaça tarafından çini sanatı verilmeye başlandı. ADEM´deki proje 3 aşamadan oluşuyor. Projenin ilk aşaması unutulmaya yüz tutmuş bu sanatı tekrar canlandırmak ve yeni ustalar yetiştirmek. Projeyi Mardin Olgunlaştırma Enstitüsü de destekliyor. İki yıllık usta programı çerçevesinde başarılı olan kursiyerlere ustalık belgesi verilecek. Eğitimini tamamlayanlar kendi özel çini atölyelerini açabilecek. Ayrıca eğitimin sonunda belgesini alan kursiyerler fark eğitimi alarak diploma programlarını tamamlayabilecekler. İki yıllık süre zarfında verilecek olan eğitimin yanı sıra üretimlerde yapılarak projenin ikinci ve üçüncü aşamalarını hayata geçirerek projenin tamamlanması hedefleniyor.

 PROJE İŞİTME ENGELLİ GONCA´YA DA UMUT OLDU

Mardin Kızıltepe´de yaşayan işitme engelli Gonca Gündoğdu, Kızıltepe Kaymakamlığı Aile Destek Merkezinin açtığı çini kursuna katıldı.  Gonca, ,işaret diliyle öğrendiklerini sanata dönüştürerek kısa sürede birbirinden güzel ürünler ortaya çıkardı.

 

Türkiye´de 4 milyonun üzerinde işitme engelli bulunuyor. Kızıltepeli Gonca Gündoğdu da işitme engelli. Goncanın sanat sevgisi engel tanımadı. İşitme engelli Gonca, çini sanatını öğrenmek için Kızıltepe Kaymakamlığı Aile Destek Merkezinin çini kursuna katıldı. Gonca, Ustası Sultan Çaça´dan işaret diliyle gerekli bilgileri alıyor. Gonca, ardından işaret diliyle öğrendiklerini adeta sanata dönüştürüyor. Kısa sürede birbirinden güzel el emeği güz nuru ürünler ortaya çıkaran Gonca´nın azmi takdir topluyor.

 

Öğrencisine işaret diliyle çini eğitimi veren Çini Uzmanı Sultan Çaça, ?Gonca işitme engelli ve bu sanata gönül vererek sanatın hiçbir engel tanımadığının en güzel göstergesi diyebiliriz. Arkadaşımıza işaretlerle ona deseni ve bütün çini aşamalarını öğretiyoruz. Kendisi burada öz güven ve rahatlama duygusunu yaşıyor. Arkadaşımıza diğer arkadaşlarımız gibi sesli veya görsel olarak değil işaret diliyle vermeye çalışıyoruz. Arkadaşımız bu işi alıp ve arkadaşlara bakarak bu uygulamayı gerçekleştiriyor? dedi.

 

Kızıltepe Kaymakamlığı Aile Destek Merkezinin açtığı kursta Gonca Gündoğdu ile birlikte 20´ye yakın  kadın bulunuyor. Kadınlar da işitme engelli Gonca´ya yardımcı olabilmek için neredeyse işaret dilini öğrendi. Kadın kursiyerler Gonca´nın azmine hayran kalıyor. Gonca´nın çok başarılı olduğunu anlatan kursiyer Pınar Akikol, ?Biz Gonca ile çok iyi anlaşıyoruz. İşitmiyor olabilir, konuşamıyor olabilir sadece birkaç işaret diliyle kendimizi birbirimize çok güzel ifade edebiliyoruz. Bitirdiği aşamaları bize gösterip ne kadar mutlu olduğunu gösteriyor.  Onu sevindiğini fark ettiğimiz anda güzel olmasa bile, ufak tefek hatalarımız olsa bile birbirimize çok güzel moral veriyoruz.  Gonca çok güzel, çok değerli, çok sakin ve kendi halinde bir insan. Aşamaları, özel tasarımları kendisi gerçekten çok güzel işler çıkarıyor.  Konuşmamasına rağmen ve duymamasına rağmen çok başarılı bir arkadaşımız. Yani hiçbir şey engel değildir? açıklamasını yaptı.

 

Gonca, iki yıllık eğitimin ardından kurumdan ustalık belgesini alabilecek ve kendi özel çini atölyesini açabilecek. Gonca iki yıllık eğitimin ardından kurumdan ustalık belgesini alabilecek ve kendi özel çini atölyesini açabilecek.