Kızıltepe Ulu Camii tekrar ibadete açıldı

Mardin´in Kızıltepe ilçesindeki tarihi Ulu Camii´nde 2015´ten beri devam restorasyon çalışmaları sona erdi. Yaklaşık 8 milyon liraya mal olan Artuklu´lardan kalan tarihi cami kılınan Cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı.

Gündem 15.03.2019 15:58:35 0
Kızıltepe Ulu Camii tekrar ibadete açıldı

HABER SELMAN GÜNEŞ

Artukoğulları´ndan Yavlak Arslan tarafından 1814´lü yıllarda yapımına başlanan ve kardeşi Artuk Arslan tarafından 1204 yılında tamamlanan yaklaşık 815 yıllık tarihi Ulu Cami, Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2015 yılında restorasyona alındı. Caminin kubbesi titanyum kaplama yapıldı, taş konservasyonu yapıldı ve 4 yıl aradan sonra aslına uygun bir şekilde cuma namazı ile birlikte tekrar ibadete açıldı. Cuma çıkışı vatandaşlara tatlı ve sıcak çorba ikram edildi. Açılışa Mardin Valisi Mustafa Yaman, Kızıltepe Kaymakamı Mehmet Yüzer, Vakıflar Genel Müdür Yardımcı Ali Hürata, Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Efsat, ilçe protokolü, siyasetçiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış sonrası konuşan Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ali Hürata, ?Artuklu oğullarından Melik Mansur Vakfına kayıtlı gözüküyor Mardin Kızıltepe Ulu Camii. Bin 184 yılında yapımına başlanılıyor. 1204 yılında tamamlanıyor. Elimizdeki veriler bunu gösteriyor. Kubbemizde hasar vardı, güçlendirme ihtiyacı vardı. Kubbemiz güçlendirildi. Sonra üzerine titanyum kaplama yapıldı. Taş konservasyonu yapıldı. Bozulma olan yerlerde bunların konservasyonu yapıldı. Yani genel anlamda yapılması gereken ne varsa yapıldı. Günümüz restorasyon ilkeleri açısından da gereken hassasiyet ve özen gösterildi. Minimum müdahaleyle maksimum korumayı amaçladık her eserimizde olduğu gibi. Amacımız özgünlüğünü yitirmesin, özgün parçalar yerini korusun. Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu karar veriyor, projelerimizi onlar onaylıyor. Onlar onaylamadan bir müdahale yapamıyoruz.? dedi.

Camide yapılan harcamalar hakkında da bilgiler veren Hürata şunları söyledi:? Yaklaşık olarak eskerasyonları dikkate almazsak 8 milyon civarında bir rakama mal oldu. Bu camimizin onarımı. Bu cami bölge halkınca daha önce harap cami olarak adlanış. 1966´dan sonra yapılan en önemli en esaslı restorasyon bu oldu. Hayırlı olsun Mardin ve Kızıltepemize.? diye konuştu.

 

İlçe Müftüsü Masum Taşçı ise ?Bugün Allah nasip etti. Ulu Camimizi restorasyondan sonra açılışını yaptık. Artuklular döneminde 1815 yılında inşa edildi.  1204 yılında bitti. Bizde 2015 restorasyona başladık ve yeni bitirdik. Güzel bir hizmet yapıldı.? şeklinde konuştu.