Kızıltepe Halk Eğitimi Merkezi köylerde yaşama dokunmaya devam ediyor

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde Halk Eğitim Merkezi kırsal mahallelerde açtığı kurslarda vatandaşlar teorik bilgileri sahada uygulamalı olarak öğreniyor.

Yaşam 14.12.2022 19:28:00 0
Kızıltepe Halk Eğitimi Merkezi köylerde yaşama dokunmaya devam ediyor

 

Kızıltepe Halk Eğitimi Merkezi, arıcılık, sürü yönetimi, giyim, el sanatları, mobil berber gibi hizmetleri kırsal mahallelere taşıyor. 
 

Kırsal mahallede yapmak zorunda oldukları mesleklerinin eğitimini alan vatandaşlar  bu eğitimler sayesinde mesleklerini daha modern bir şekilde yapıyor. 

Kursta teorik ve uygulamalı olarak hayvan bakımı, sürü yöneticiliğinde güvenlik, hayvanların beslenmesi ve hastalıkları, barınak ortamı ve süt verimi ile ilgili eğitimler alan  besicileri uygulamadan oldukça memnun.
 

Köy hayatına canlılık getirmek için bu kurslara kurum olarak çok önem verdiklerini ifade eden Kızıltepe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Abdulkadir Gümüş, "Kızıltepe Halk Eğitimi Merkezi, yaşama kalite katmayı, mesleki anlamda bilgileri köylere taşımayı ve istihdam yaratmayı amaçlamaktadır. Mobil berber ekibi kırsal mahallelerde okuyan binlerce öğrenciyi tıraş ederek köy okullarına hizmet götürmektedir. Köy yaşam merkezi tarzında düzenlenen lojmanlarda giyim ve el sanatları kursları açarak buradaki kadınlara hem mesleki anlamda gelişim sağlamakta hem de usta öğreticilik yapabilmeleri için gerekli çalışmaları yapmaktadır. Arıcılık kursları ile kaliteli bal üretme, arı sütü ve arı yetiştirme teknikleri ile ilgili eğitimler hem teorik hem de uygulamalı olarak anlatılmaktadır. Kızıltepe Halk Eğitimi Merkezi hayvancılığın geliştirilmesi, işsizliğin azaltılması, çobanlığın daha cazip hale getirilmesi amacıyla sürü yönetimi kursu açıyor. Kursta teorik ve uygulamalı olarak hayvan bakımı, sürü yöneticiliğinde güvenlik, hayvanların beslenmesi ve hastalıkları, barınak ortamı ve süt verimi ile ilgili eğitimler verilmektedir." dedi.

Akçapınar Kırsal Mahalle Muhtarı Abdulvehap Türk ise mahallelerinde vatandaşın geçim kaynağının hayvancılık olduğunu ifade ederek halk eğitimin başlatmış olduğu kursları sayesinde hayvan besiciliğini daha modern bir şekilde yaptıklarını söyledi. Mahallelerinde 600 kişinin yaşadığını kaydeden Türk, yaklaşık 16 bin küçük baş hayvan besiciliği yaptıklarını vurguladı.