Kızıltepe halkının kan bağışı duyarlılığı...

Kızıltepe ilçesinde kan bağışı toplayan Kızılay Kan bağışçısı kazanım uzmanı yetkilisi, Kızıltepe halkının kan bağışı konusundaki duyarlılığı kendilerini şaşırttığına dikkat çekti.

Yaşam 25.02.2015 15:23:29 0
Kızıltepe halkının kan bağışı duyarlılığı...

Kızıltepe Hükümet Konağı önünde kan bağışı toplayan Diyarbakır Güneydoğu Kızılay Kan Merkezi kan bağışçısı kazanım uzmanı Dr. Baran Duymaz kan bağışı konusunda duyarlılığından dolayı Kızıltepe halkının kendilerini şaşırttığı belirtti. 

Kızıltepe ilçe merkezinde 2 gün sürecek kan bağışı hakkında İlke Haber Ajansına açıklamada bulunan Dr. Duymaz, bağışlanan bir ünite kanın 3 canı kurtardığını söyledi.

Bölgedeki 6 il ve ilçelerinden kan bağışı aldıklarını ifade eden Dr. Duymaz, “ Güneydoğu Kızılay kan merkezi olarak 6 ile bakıyoruz. Buralardaki 46 hastanenin kan ihtiyacını karşılıyoruz. Hastaların ihtiyacını gidermeye çalışıyoruz. Bunu yaparken de aynı şekilde bölge içerisinde il ilçelere gidiyoruz. Bize bağlı olan iller Mardin, Batman, Siirt, Şırnak, Bingöl ve Diyarbakır. Bu illere ve bağlı ilçelerde hem bağış topluyoruz. Hem de bu il ilçelerdeki hastanelerin kan ihtiyacını karşılıyoruz. Kızıltepe dönem, dönem bazen ayda bir iki ayda bir kan bağış TIR’ımızla birlikte geliyoruz. Buradaki halktan talep bekliyoruz. Burada sağ olsun kaymakamımız, ilçe Milli Eğitim Müdürümüz, sağlık Müdürlüğümüz, diğer kurum ve kuruluşlar ve dernekler bize destek veriyorlar.” dedi.

“Verilen bir ünite kan 3 can demektir”

Kızıltepe halkının kan bağışı konusundaki duyarlılığının kendilerini şaşırttığını dile getiren Dr.Duymaz, “Biz de burada halkımızın ihtiyacı karşılamak adına çalışma gösteriyoruz. Bizim amacımız insan hayatıdır. Kaynağı da insandır. Mecburen insanlardan almak zorundayız. Hepimizin başına gelebilecek bir şey bu. Bundan dolayı herkesi duyarlı bilinçli olmaya davet ediyorum. Sizin aracılığınızla bunu duyurabilirsek, daha çok potansiyel oluşturabilirsek, emin olun, bir o kadar daha ihtiyacı karşılaşmış oluruz. Sürekli halkı bilinçlendirmek amacıyla el broşürü dağıtıyoruz. Bugün şimdiye kadar 60 ünite kan almışız yarında buradayız ne kadar çok alabilirsek o kadar çok ihtiyaç karşılanmış olur. Çünkü her şer insan içindir. Kızıltepe halkı gerçekten bizi şaşırtacak derecede yoğunluk var burada. Kızıltepe halkı bu konuda çok duyarlı. Bunu daha duyarlı hale getirmek için daha bilinçli olmamız lazım. Ulaşamadığımız yerlere ya da köylerimize, mahallelerimize de bunu duyurabilirsek, çok verimli olabileceğine inanıyorum. Kızıltepe halkına çok teşekkür ediyorum. Bölge içerisinde Kızıltepe kan bağışı konusunda en iyilerinden bir tanesidir. Son olarak şunu söylemek istiyorum. Verilen bir ünite kan 3 can demektir. Bu da bizim sloganımız olsun.” diye konuştu.

Diyarbakır Güneydoğu Kızılay Kan Merkezi`nden bir doktor ve 4 hemşireden oluşan ekip, vatandaşları muayene ettikten sonra, sağlık sorunu olmayanlardan kan alıyor. Form dolduran sağlıklı kişilerden alınan bir ünite kan, yaklaşık 480 gramdan oluşuyor ve hastanın bilgileri ile birlikte Kızılay Genel Merkezi Sistemine giriliyor.