Kızıltepe kaymakamı zarar gören işyerlerini inceledi

Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş Kobani eylemlerinde zarar gören işyerleri, AVM ve bazı kamu kuruluşlarına geçmiş olsun ziyaretinde bulunarak incelemelerde bulundu.

Gündem 14.10.2014 08:13:46 0
Kızıltepe kaymakamı zarar gören işyerlerini inceledi

Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş Oda Başkanları ile beraber Kobani eylemlerinde zarar gören işyerlerinde incelemelerde bulunarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş: Kızıltepe Esnaf ve Sanatkarlar odası Başkanı Zeynettin Ayav, Şoförler Odası Başkanı Bedran Şahin ve Kızıltepe Doğramacı ve Marangozlar Odası Başkanı İsa Tunç ile PKK`liler tarafından yakılan, yağmalanan ve tahrip edilen işyerlerini dolaşarak geçmiş olsun ziyaretlerinde bulundu. Ermiş, ziyaretler esnasında yanan işyerlerinde tüm eşyaların tamamen yanmasına rağmen yanmamış durumda bulunan Kur’an-ı Kerim’leri inceleyerek bunun bir mucize olduğunu söyledi.

Ziyaret sırasında gazetecilere açıklama yapan Kaymakam Ermiş, şunları söyledi: “Bu gün Sivil Toplum Kuruluşları olan Oda Başkanları ile Küçük sanayi odası başkanı, esnaf sanatkarlar odası başkanı, şoförler cemiyeti başkanı ile beraber bu gösterilerde zarar gören işyerlerini gezdik geçmiş olsun dileklerinde bulunduk.

Gördüğümüz şu; buranın esnafı ciddi manada zarar görmüş, dükkanları yağmalanmış dükkanları yakılmış, istisnasız görüştüğümüz insanlar, bayramdan önce 10 gün iş yapamadık diyorlar. Dükkan kiramız var, kredi borçlarımız var, gelip dükkanın halini de görünce kimisi düşüp bayılmış maalesef bu durumdadır.

Maalesef meşru bir şekilde başlayan gösteriler provokasyonlarla farklı bir boyut kazandı. ilçemizde bu iş yağmalamaya dönüştü. Kamu kurumları zarar gördü. Kamu araçları, vatandaşların dükkanları, araçları, iki yabancı uyruklu insan da sırf sakalı olduğu için maalesef katledildi.

Kızıltepe`nin marka değerini düşüren hadiseler bunlar. Biz istiyoruz ki, Kızıltepe’de yatırımlar yapılsın, insanlar huzurlu olsun, mutlu olsun. Ama maalesef bu tür olaylar derin izler ve psikolojik sonuçlar bırakıyor."

Bu işyerlerinde çalışan binlerce insan olduğunu bu insanların işsiz kalmasının on binlerce insanın evine ekmek götürememesi demek olduğunu belirten Kaymakam Ermiş, "Bu da, ilçemizde işsizlik demek, uyuşturucu kullanımının artması demek, hırsızlık demek, vesaire suçların artması demek. Halkımızın bu konularda çok duyarlı olması lazım çocuklarımıza sahip çıkmamız lazım yani Kobani`yi desteklemek maksadıyla masumane belki başlatılan eylemler amacını çok daha aştı.

Dediğim gibi artık işyerleri yakma, yıkma ve yağmalamaya dönüştü, bu işten yine halkımız zarar gördü, hiç kimseye bir faydası olmadı. Benim halkımızdan ricam, çok geç olmadan lütfen çocuklarımıza gençlerimize sahip olalım, onları eğitelim ve onları bilinçlendirelim.” ifadelerini kullandı.

Kaymakam Ermiş, vatandaşların zararı ile ilgili olarak da, “Valilik bünyesinde zarar tespit komisyonları kuruldu. İşyerlerinde tespitler yapılacak, zaten bu güne kadar emniyet görevlilerinin de bazı tespitleri oldu. Ama zarar tespit komisyonları çalışması daha farklı oluyor, daha teknik oluyor. Onlar işyerlerinde tespit yapacaklar. Artık zarar ziyan noktasında devletimiz gereken yardımı yapacaktır.” dedi.

İşyeri yakılan esnaflardan Mehmet Emin Demirbağ, “100 bin liralık kredim var, şu anda 400 bin lira piyasaya borcum var, çeklerim hepsi kaldı bankalardadır. Maliyeye ve Esnaf sanatkarlar odasına kayıtlı bir insanım. Komşular haber verdikten sonra işyerine geldim bu ateşi gördükten sonra kriz geçirdim, beni hastaneye kaldırdılar. Bu dükkanı eski hale getirmek için 50 bin lira harcamam lazım. Dükkana aylık bin 700 lira kira veriyorum. Çoluk çocuğum var. Şu bankalara ne söyleyeceğim. Evim ipoteklidir ben ne yapacağım. İstanbul`a gidip ben kime yalvaracağım. Şu anda benin kredi kartlarım faizdedir." şeklinde konuştu.