Kızıltepe Oda başkanları Irak Kürdistan Odalarını ziyaret etti

Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odasından oluşan bir iş adamı heyeti Irak Kürdistan Bölgesinde ticari temaslarda bulundu.

25.04.2014 09:20:46 0
Kızıltepe Oda başkanları Irak Kürdistan Odalarını ziyaret etti

Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Oda Başkanı Mahmut Dündar öncülüğünde Kızıltepeli iş adamlarından oluşan 20 kişilik bir heyet Irak Kürdistan bölgesinde incelemelerde bulundu. üç gün süren iş gezisinde ikili ticari anlaşmalar imzalandı.

Kızıltepe Ticaret ve sanayi oda Başkanı Mahmut Dündar ile beraberindeki heyet Duhok kentinde Irak Dışişleri bakanı Hoşyar Zebari ile Güreşme imkânı da buldu. Görüşmede iki ülke ve ticari sorunlarını dile getirirdi.

Kızıltepe Ticaret Heyeti ilk olarak Duhok Ticaret Odasını ziyaret etti. Burada Oda Başkanı Ahmet Hayat Hüseyin Abdülhamit ile ticari konularda görüşmeler yapan heyet odalar arası işbirliği anlaşması imzaladı. Heyetler arasında karşılıklı plaket ve çeşitli hediyeler verildi. Daha sonra bölgenin gözde kentlerinden olan Erbil’e hareket eden Kızıltepeli iş adamları heyeti, kentin ticaret odası başkan yardımcısı Soran A.Aziz ile bir araya geldi. Odada, ticari konularda fikir alış verişinde bulunan heyete burada da karşılıklı iş anlaşmaları imzaladı.

Kızıltepeli iş adamlarının ziyaretini ve yapılan anlaşmalardan dolayı büyük memnuniyet duyduklarını belirten Soran A.Aziz, Türk iş adamlarının kentte yatırıma çağırdı. A.Aziz, kentte ticari irtibat bürolarının muhakkak açılması gerektiğini söyledi.

Heyet adına açıklamalarda bulunan Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Oda Başkanı Mahmut Dündar, görüşmelerin olumlu geçtiğini söyledi. Dündar: ”Bu gelişimizin sebebi değerli başkanlarımızla ve iş adamalarımızla bir araya gelmek tanışmak ve bir birlerimizi daha yakından tanımak. Sağolsunlar bizleri çok sıcak karışladılar. Ezelden beri Iraklı dosalarımızla arkadaşlık ve aile akrabalık bağlarımız çok şükür devam ediyor. Bunu ticaretle daha güçlendirmek daha güzel ticaret yapmak ve bazı tüccarlarımızın sıkıntılarını sorunlarını gündeme getirmek için Duhok ve Erbil oda başkanlarıyla birebir görüştük sağ olsunlar sorunlarımızla ilgilediler.” Diyen Dündar şöyle devam etti. “Tabiî ki burada en büyü sıkıntımız Habur sınır kapısı, personel sıkıntısı var, karşı tarafta da köprü eksikliği var onu da tahminime göre imzalamışlar. Bir seneye kadar tamamlanması bekleniyor. Dediğim gibi en büyü sorunumuz kapıdır, insanlar günlerce kapıda bekliyor bunun için Irak`ta bulunan Duhok ticaret odası olsun, Erbil ticaret odası olsun bunlarla birebir görüştük, sorunlarımızı gündeme getirdik önemli olan üst düzeydeki yetkililere bunu gündeme getirmek. İnşallah hayırlı olur temennimiz bir araya gelerek güzel şeylere imza atmak.” Dedi.

Heyete bulunan Kızıltepe Ticaret borsalar başkanı Mehmet Şahin ise “sanayi ve iş adamlarımızla ve üyelerimizle birlikte Erbil sanayi ve Ticaret Odasında bulunmaktan büyük mutluluk duyduğumu ifade ediyorum. Bütün meslek üyelerimizin ve meclisimizle birlikte selamları ayrı ayrı iletip gerçektende burada çok güzel ve duyarlı bir toplantı gerçekleştirmiş olduk. Yaşanan sıkıntıları birebir paylaştık, inşallah bu sıkıntıları hem nakliye sektörü olarak hem ihracatlarımız açısında hem de lojistik açısında bütün sıkıntıları beraber aşacağımızı inanıyoruz.” dedi.

Heyet Duhok ve Erbil’de Bölgenin tarihi ve turistlik yerleri gezdi, Halkla sohbet etme imkanı buldu.