Kızıltepe Ovasında buğday ekimi başladı

Türkiye’de buğday ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı 3 milyon dönüme sahip Mardin Ovası’nda buğday ekimi başladı. Buğday tohumunu toprağın bağrına bırakan çiftçiler Haziran ayında hasatlarını yapacak.

Ekonomi 16.11.2020 09:21:00 0
Kızıltepe Ovasında buğday ekimi başladı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli hububat merkezlerinden 3 milyon dönüme sahip Mardin Ovası'nda çiftçilerin buğday ekim telaşı başladı. Kızıltepe ilçesinde çiftçiler traktörlerle topraklarını sürüyor. Ardından mibzere boşaltılan gübre ve sertifikalı tohumluk buğday Mezopotamya'nın bereketli toprağının bağrına bırakılıyor.  Yağmur suyu ve artezyen kuyularından çekilen suyla sulanan buğday Mezopotamya'nın sıcak güneşi ile yeşerip olgunlaşıyor.

Bu sene tarlada pandemiden dolayı okula gidemeyen Üniversite öğrencileri de ailelerine yardımcı oluyor. Balıkesir Üniversitesi Beden Eğitimi okuyan Serdar Güneş,” Covid-19 süreci nedeniyle okullarımızdan ayrılmak zorunda kaldık. Mardin’e döndük bu süreçte tarla ve vesaire işlerde ailemize yardım etmek zorunda kalıyoruz. Bu işten keyif alıyoruz ama biraz da yorucu oluyor” dedi.

Traktörlerle buğdayı ektiklerini ifade eden Güneş, “Buğdayın tohumunun üzerini toprakla örtüyoruz. Sonra Allah’ın takdirini bekleyip yağmurun yağmasını bekleyeceğiz” diye konuştu.

Çiftçiler dönüm başına 25 kilo gram buğday ile 35 kilo gram da gübre kullanıyor. Çiftçiler Haziran ayında ektikleri buğdayın hasadını yapacak.