Kızıltepe takımları neden başarısız oluyor?

SELMAN GÜNEŞ / HABER YORUM

Spor 30.12.2022 22:29:00 0
Kızıltepe takımları neden başarısız oluyor?

Hep 1980'li yıllarda Kızıltepespor'un yaşadığı başarılardan bahsedilir. 3. Lig'de bulunduğu dönemden futboluyla göz doldurduğu, sahanın çevresinin bile dolup taştığı, insanların yürüyerek stada gittiğinden bahsedilir. Geçen 40 yıllık süreç zarfında tabi ki bazı takımlar başarılar gösterdi ama onlar da destek göremedikleri için bir yere kadar çıkabildi. Veya o takımlar bazılarının kişisel çekişmeleri yüzünden başarıyı süreklilik haline getiremedi. 

 

Peki ama başarısızlığın nedeni ne? 

Şimdi günümüze dönüp baktığımızda oynanan futbol zevk vermiyor, stat bomboş. Mardin Amatör Lig'de en çok  Kızıltepe takımı var ama senelerdir hiçbiri istenilen başarıyı gösteremiyor. Uzun yıllar sonra bir takım BAL'a çıktı oda siyasete kurban edildi. Diğerleri 1. amatör ve 2. amatörde yoluna devam ediyor. Bu takımları birçok maddi imkansızlığa rağmen senelerdir ligte oynatan yöneticilerin hakkını yememek gerek. Yeri geldiğinde bu çocuklara futbol oynama imkanı sağlamak için ellerinden geleni yapıyorlar.  Ama ciddi bir destek olmadığı sürece bu takımların başarılı olması imkansız. Başarısızlığın olduğu yerde kimse ödül vermez yani ‘başarı ödüllendirilir’. Bir yerde başarı olmasa, insana bir heyecan vermezse destekte olunmuyor. Bir takım planıyla, programıyla, oynadığı oyunla adından söz ettirmeye başladığında ancak iş insanları destek vermeye başlar. 

 

Nüfusu yarım milyona yaklaşan şehirde doğru düzgün bir tesis, bir stadyum yok.  Olan stadyumun tribünleri de  yenilenecek diye iki yıldan beridir soyunma odalıyla birlikte yıkıldı. Ve maçlar bu yüzden Kızıltepe'de oynatılamıyor. Takımların başında olan hoca olsun başkan olsun günü kurtarmanın derdinde. Çünkü ellerindeki imkanlar kısıtlı. Şimdi Kızıltepe'de futbolun başında olanların gerçekçi, uzun vadeli bir planı, bir projesi var mı? Buna bakmak gerek. 

 

Şimdi bu takımlarımızın başında bulunan değerli yöneticiler bir araya gelse, Kızıltepe futbolu için elini taşın altına koyarak birleşme kararı alsa daha isabetli olmaz mı? Birlikte yeniden kuracakları veya destekleyecekleri mevcut bir takıma herkes sahip çıkabilir. Diğer takımlar da yoluna devam etse çünkü ligin oynatılması için bu takımların da olması gerekiyor. Ama herkesin desteklediği tek takım olursa daha başarılı olunmaz mı?  İlçenin sahiplendiği başarılı bir takıma iş adamları kendi etiketleri için kendi şehirleri için de destek verir. Ama bu sadece iş insanlarının vereceği maddi ve manevi destekle de olmuyor. Bu kurulacak proje takımı belediye, sivil toplum kuruluşları, kaymakamlık, şehrin brokrasisi sahip çıkmalı. 

 

 

Bugüne kadar kaç futbolcumuz üst liglerde oynadı bu konuyu da irdelememiz gerekiyor. 1. Ligde senelerce oynayan şehrimizi temsil eden birçok futbolcu var ama bu sayıyı artırmalıyız. Dışarıya daha çok futbolcu vermemiz gerekiyor. Bu şehrimizin futbol kalitesini daha çok artıracaktır. Ama maalesef bugünkü şartlara baktığımızda böyle bir tablo yok. Çünkü alt yapı yetersizliği cabası. Bir futbolcu senelerce bir takımda oynuyor üzerine hiç mi bir şey katmaz? Mesela bizde iyi çalım atan topçuya çok iyi yetenekli topçu deniliyor. Peki bu çocuğun pozisyon bilgisini geliştirebiliyor muyuz? 

Bir diğer sorunumuz da takımlara destek veren iş insanlarını çok çabuk küstürüyoruz. Bence Kızıltepe'de futbol camiasındaki hocalar ve başkanlar işe kendilerini sorgulayarak başlasalar büyük bir adım atılmış olur. Belki tekrara girilmiş olacak ama gelin birlik olun ve diğer takımları yok saymadan bir proje takımı oluşturun hepiniz bu takıma sahip çıkıp diğer takımdaki yetenekli gençleri bu ana takımınıza kazandırın. Bunun en büyük örneği Trabzonspor'dur. Önümüzde bir rol model var. Sizlerde yılların bilgi ve birikimini bu takım için harcayın.  Belki Kızıltepe Futbolu bu proje takımı sayesinde kurtulur.

 

Çünkü 40 yıldır kalıcı bir başarı yok.