Kızıltepe ve Nusaybin takımları arasında neden ‘Futbol Savaşı’ yaşanılıyor?

Geçtiğimiz gün Mardin’de Nusaybin Belediyespor ile Kızıltepe 47 Spor arasında oynanan maç ve sonrasında yaşanılan üzücü olaylar Kızıltepe 47 Spor ile Nusaybin Diclespor maçına nasıl yansıyacağı merak konusuydu.

Spor 23.02.2022 21:39:00 0
Kızıltepe ve Nusaybin takımları arasında neden ‘Futbol Savaşı’ yaşanılıyor?

Çünkü diğer maçta daha müsabaka başlamadan gergin ortam başladı. Maç sonunda hem saha için de hem saha dışında olaylar yaşanıldı. Alevlenen tartışma büyük bir kavgaya dönüşmüş yaklaşık 12 kişi yaralanmıştı.

Bugünkü iki ilçe takımı arasındaki spor müsabakası güvenlik nedeniyle Mardin 21 Kasım Şehir Stadyumu’na alındı. İki takım için de önemli olan maç hakemin düdüğünü çalmasıyla başladı. Maalesef tribünde gereksiz karşılıklı bağrışmalar başladı. Aklı selim insanların araya girmesiyle zaman zaman alevlenen ortam biraz sakinleşse de saha içinde resmen ‘futbol savaşı’ yaşanılıyordu. Spor yerine hafta boyunca ‘şiddet aşılanan’ pırlanta gibi gençler futbol oynamak yerine birbirini sakatlamak için elinden geleni yaptı.


Keşke bu yazıda pozisyonları yazıp, maç çok güzel bir atmosferde geçti deseydim. Ancak bugün savaş alanını andıran bir karşılaşma izledik. Her pozisyonda Kızıltepeli ve Nusaybinli futbolcular rakibine nasıl faul yaparım, rakibimi nasıl sakatlarım diye hareketler içerisine girdi. Futbolcular her pozisyonda şiddete başvurdu. Niye şiddet kelimesini kullanıyorum gelin şiddet kelimesini biraz açalım. Şiddet; şiddettin ilk anlamı huzur karşıtıdır. Bireylerin sindirilmesine, öfkelendirilmesine veya duygusal baskı altına alınmasına yol açan, herhangi bir hareket, davranıştır. İşte tam da rakip futbolcular birbirlerine ‘şiddet’ uyguladı diyebiliriz.


Yıllardan beridir çöküntüde olan Mardin futbolu bu şekilde gelişemez. Yıllar sonra sadece bir takımımız 3. Ligde var. Yeni futbolcular yetişmiyor. Yetişen bir kaç futbolcu oluyor onlar da gittikleri şehirden bir yıl sonra Mardin amatörüne geri dönüyor. Konuyu çok fazla dağıtmadan bugünkü maça gelelim tekrar.

Futbol anlamında sahada hiç olumlu bir hareket yoktu. Oyuncular hakemin düdük çaldığı her pozisyona itiraz etti. Rakibine karşı çok sert hareketler gerçekleştirdi. Maalesef Mardin’de oynanan maçta, futbol haricinde her şeyi konuşabiliriz. Maç 1-1 beraberlikle sonuçlandı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı maçta neyse ki geçen haftaki kötü görüntü oluşmadı.

Peki neden ilçe takımları arasında oynanan müsabakalarda şiddet olayları oluyor? Bunda eğitimsiz, futbol kültürü almamış yöneticilerin rolü var mı? Bunu biraz irdelemek gerekiyor.

 

Paylaş