Kızıltepe Ziraat Odası Genel Sekreteri Ayyıldız: Döviz artınca da düşünce de çiftçiyi vurdu

Kızıltepe Ziraat Odası Genel Sekreteri Sedat Ayyıldız, döviz yükselirken çiftçi girdileri fiyatların yüzde 300 yükseldiğini, döviz düşünce fiyatların yüzde 15 düştüğünü söyledi.

Gündem 28.12.2021 09:55:00 0
Kızıltepe Ziraat Odası Genel Sekreteri Ayyıldız: Döviz artınca da düşünce de çiftçiyi vurdu

Kızıltepe Ziraat Odası Genel Sekreteri Sedat Ayyıldız, döviz yükselirken çiftçi girdileri fiyatların yüzde 300 yükseldiğini, döviz düşünce fiyatların yüzde 15 düştüğünü söyledi. Ayyıldız, “Döviz artınca da düşünce de çiftçiyi vurdu. Yani gelen vurdu giden vurdu.” dedi.

Dövizdeki yükselişin de düşüşünde çiftçiyi perişan ettiğini ifade eden Sedat Ayyıldız, “Dolar yükselirken gübre mazot ilaç enerji aldı başını gitti. Ama düşerken yüzde 300 artan girdiler yüzde 10-15 düştü. Çiftçinin ürün fiyatı da artı sebebi ise başta dünyadaki gıda stoğu ve en önemlisi döviz kurunun yükselmesi ile ithal ürün maliyetinin artması idi. Döviz düşünce iş adamları iç piyasadan ürün almayı bıraktı tekrar ithal ürün almaya başladı. Emtia fiyatları tepetaklak oldu. Döviz artınca da düşünce de çiftçiyi vurdu. Yani gelen vurdu giden vurdu lafı tamda çiftçi için söylenmiş. Hükümetin 2022 yılı için acilen ithalata kota getirmesi ve girdi fiyatlarındaki artışı düşen dövize göre düşürmesi gerekmektedir. Aksi taktirde 2022 yılı çiftçi için dolayısıyla Türkiye için kriz yılı demektir. Tarım bakanlığı kuruyan göllerdeki ekosistemi kurtarmak için tankerlerle su taşıyor ise çiftçiyi kurtarmak için o suyu muhakkak bulmalıdır.” dedi.