Kızıltepe´de esnaf ve zabıtalar arasında ?ruhsat´ gerginliği

Mardin´in Kızıltepe ilçesinde eski buğday pazarında esnaf ile zabıta ekipleri arasında ?ruhsat? gerginliği yaşanılırken ruhsatsız olan dükkanlar mühürlendi.

Gündem 15.01.2020 14:44:19 0
Kızıltepe´de esnaf ve zabıtalar arasında ?ruhsat´ gerginliği

Kızıltepe ilçesinde geçtiğimiz yıllarda yapılan ve 10 Mayıs 2018 yılında açılışı yapılarak hizmete açılan Yeni Buğday Pazarı´na gitmek istemeyen zahireci esnafı ile Kızıltepe Belediyesi zabıta ekipleri arasında ?ruhsat?  gerginlik yaşandı.  Zabıta ekipleri meclis belediye meclis kararıyla dükkanların yeni yapılan alana taşınması gerektiğini ve iş yerlerinin ruhsatsız olduğunu ileri sürdü. Bunun için zabıta ekipleri, işyerlerini denetlemek istedi. Ancak buna karşı çıkan esnaf ile zabıta ekipleri arasında kısa süreli gerginlik yaşanıldı.   Olay yerinde güvenlik önlemi alan polis ekiplerinin araya girmesiyle olay yatıştı.  Esnafların avukatı, polis ve zabıta yetkilileriyle görüştü. Yapılan görüşmenin ardından denetimler başladı ve  ruhsatsız işyerleri mühürlendi.

Eski buğday pazarındaki yaklaşık 40 esnafın avukatlığını yaptığını yapan Mehmet Doğantekin, yasal yollarla müvekkillerinin haklarını arayacaklarını söyledi. Doğantekin, ?Yaptığımız inceleme ve araştırmada idare tarafından resmi tebligatın yapılmadığı sonucuna vardık. Fakat galiba bir yanlış anlaşılmada söz konusudur. Yıkımdan ziyade bir denetim şu anda yapılıyor. Denetim sonucunda ruhsatsız işyerleri mühürleniyor. Tabi dediğim gibi tarafımıza ulaşan her hangi bir resmi tebligat yok. Sizde takdir edersiniz ki, idari işlemler resmi tebligat ile yürür, yani sözlü hiçbir işlem icra edilemez. Bu mağduriyet ve kaosun sebebi de maalesef budur. Bu aşamada müvekkillerim sükûnetini korumaktadır. Bu çerçevede buna dair itirazlarımızı, davalarımızı ve görüşmelerimizi yapıp en sağlıklı bir şekilde süreci tamamlayacağız? dedi.    

Esnaf ise mağdur olduklarını ileri sürerek, duruma tepki gösterdi. Esnaflardan birinin zabıta ekiplerini Türk bayrağı ile karşılaması dikkat çekti.

Dükkânlarının mühürlendiğini ve mağdur olduklarını aktaran esnaf Mehmet Boz, şunları söyledi: ?Biz daha önce belediyeye dilekçe verdik, ancak dilekçeye daha cevap verilmezken gelip dükkânlarımızı mühürleyip gittiler. Biz fakiriz, ekmek paramızın peşindeyiz. Her hangi bir resmi bir kâğıt getirmeden gelip ?burada çalışmayın´ diyorlar. Bizim çoluk çocuğumuz var, burada çalışmazsak geçimimizi nasıl sağlayacağız? Dükkânımızı mühürleyip gittiler.?

/resimler/2020-1/15/1445282379181.jpg