Kızıltepe´de Hamsi Şöleni Düzenlendi

Kızıltepe ilçesinde Biriz, Beraberiz, Kardeşiz sloganıyla Hamsi Balığı Şöleni düzenlendi.

9.12.2017 10:29:51 0
Kızıltepe´de Hamsi Şöleni Düzenlendi

Mardin Kızıltepe ilçesinde Kardeşlik projeleri kapsamında Kızıltepe Belediye ile Trabzon Ortahisar Belediyesiyle ortaklaşa Hamsi Balığı festivali düzenlendi. Festivalde 8 ton hamsi balığı vatandaşlara ikram edildi.

Mardin Kızıltepe ilçesinde Trabzonspor gönüllüsü İbrahim Aydın tarafından kurulan ve şu anda 3500 üyesi bulunan Kızıltepe Trabzonspor Taraftarlar Derneğinin 2014 yılında kurulan Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonuna katılmasının ardından MTDF kurucu başkanı Mehmet Şerif Öter´in dernek başkanı Aydın ile yaptıkları girişim ve ziyaretlerin Trabzon´da karşılık görmesi sonrasında iki şehir arasında kurulan dostluk ve kardeşlik köprüsü gün geçtikçe güçlenmesi ve İçişleri bakanı Süleyman Soylu´nun Kardeşlik projeleri kapsamında destek verdiği oluşum iki şehrin kardeş şehir tanımıyla güçlenen işbirliği neticesinde karşılıklı ziyaret ve temasların ardından Kızıltepe ilçesinde bu yıl ilki düzenlenen Hamsi Balığı Şölenine katılmak üzere kalabalık bir Trabzon heyeti ilçeye geldi.

Mardin - Trabzon kardeşliğini pekiştirmesi amaçlanan Kızıltepe Hamsi Balığı Şöleni Kızıltepe Belediyesiyle Kardeş Belediye olan Trabzon´un Ortahisar Belediyesiyle ortaklaşa düzenlendi.

Kızıltepe ile Ortahisar Belediyelerinin ortaklaşa düzenledikleri Hamsi Şöleninde Mardin ve Trabzon yöresine ait halk oyunları ekipleri iki yörenin halk oyunlarını sergilendiği Şölenin son bölümünde Karadeniz´in sevilen sesi Sinan Yılmaz sahne alarak alanı dolduran binlerce kişiyi coşturdu. Etkinliğe katılanların halay ve horonlarla eşlik ettiği Şölen coşku dolu geçti. Şölen alanında ayrıca Trabzon´dan karelerin yer aldığı fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı.

Kızıltepe Belediyesi tarafından Belediye hizmet binası arkasında bulunan oto gar alanında kurulan uzun mangallarda pişirilen hamsiler ve Trabzon Vakfıkebir ekmeğinin vatandaşlara dağıtıldığı Şölene İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Ak parti Mardin Milletvekili Orhan Miroglu, Ak Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye başkan vekili Mustafa Yaman,  Kızıltepe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ahmet Odabaş, Trabzon Ortahisar Belediye başkanı Ahmet Metin Genç, iki şehir arasında köprü kuran Kızıltepe Trabzonspor Taraftarlar Derneği başkanı İbrahim Aydın ve bu çalışmaya destek veren MTDF kurucu başkanı Mehmet Şerif Öter, iki şehrin çeşitli STK ve Oda temsilcileri, Daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Şölenin ilk konuşmasını yapan ve bu barış köprüsünün kurumasına vesile olan MTDF Başkanı M.Şerif Öter, Kızıltepe Trabzonspor Taraftarlar Derneği başkanı İbrahim Aydın ve Kızıltepe-Trabzon kardeşlik projesinin yürütücüsü Ahmet Külekçiye´ye teşekkür eden  Ortahisar Belediye başkanı Ahmet Metin Genç yaptığı konuşmada şunları söyledi, "Ülkemizin her tarafını bir  sayarak birlik ve beraberlik içindeyiz. Bu topraklarda her zaman daha güçlü bir Türkiye olmak zorundayız. Bu etkinliği yaparken yanı başımızda Müslüman  göz yaşlı kardeşlerimiz var. Gönül dostları kardeşlerimize destek olacağız. Karadenizden Trabzondan gelerek hamsi festivali gerçekleştirdik. Biz hamsi getirdik. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan´a ve içişleri bakanımız Süleyman Soylu´ya selâmlarımızı gönderiyoruz. Kızıltepe de 3200 üyesi olan Trabzonsporlular derneğimizinde açılışını yaptık, hayırlı olsun. Bütün dünyaya Kızıltepe meydanında sesleniyoruz. Biz beraberiz, kardeşiz ve ilelebet kardeş kalacağız.?

Daha sonra konuşma yapan Kızıltepe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ahmet Odabaş ise, Trabzon´dan gelen konukları Kızıltepe´de ağırlamaktan beraber olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, " Önce gönülleri ve şehirleri imar için buradayız. Bu kalabalık beraberliği ve kardeşliği ifade ediyor. Kardeşliğimiz daim olsun" Şeklinde konuştu.

Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye başkan vekili Mustafa Yaman´da yaptığı konuşmada, "Bu meydan bir kardeşlik meydanı oldu. Buradan Kudüs e selam olsun. Tüm dünyaya selam olsun. Mazlumlara ve zalimlere selam olsun. Trabzonlu hemşerilerimize teşekkür ediyoruz. Değerli hemşerilerimiz hatırlarsınız Mardin travma geçirmekte olan bir sehir konumuna gelmişti, sabredin iyi olacak demiştik. Sabrettik ve her şey çok güzel oldu. Katılan herkese selamlar olsun.? Dedi.

Şölende bir konuşma yapan İçişleri bakan yardımcısı Mehmet Ersoy konuşmasında, "çok özlediğimiz ve çok beklediğiniz bu günleri rabbimiz bize bağışladığı için çok mutluyuz. 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra anladık ki bizim başka gidecek yerimiz yok, birbirimizden başka dostumuz yok. Sadece bizim değil tüm bölgenin umuduyuz. Belediyelere atanan Kayyum arkadaşlarımızla beraber gece gündüz çalışıyoruz, çalışacağız. Bizim bu topraklara nifak sokanlar bu coğrafyada bizden başka direnen devlet ve millet bırakamadılar. Bu topraklarda kardeşliğimizi yaşatmak için tek biz Türkiye Cumhuriyeti devletimiz kaldı. Her hafta Türkiyenin  her ilinde gece  gündüz çalışıyoruz. Irak´ta, Suriye de, Kudüs´te yaptıklarını Türkiye´de yaptırmayacağız. Birlikte hareket edeceğiz. Deaşıda, feto´yuda, pkk´sınıda  hepsini ortadan kaldıracağız. Ne diyoruz "biriz, berberiz, kardeşiz "

Ak Parti Trabzon milletvekili Salih Cora´da yaptığı konuşmada, "Kudüs kırmızı çizgimizdir. Mardin´de birçok inancın birlikte hoşgörü ve uzlaşı olarak yaşanan bir ilimizdir. Mardin´den sesleniyoruz. Kudüs Filistin´in başkentidir. Bir ve beraber olmamız gerekiyor. Kardeşlik projemiz daim olsun. Birlik  ve beraberlik kardeşlik devam etmesini diliyorum.? dedi. Cora Konuşmasının ardından alandaki vatandaşlarla "bordo-mavi, şampiyon Trabzon" sloganına eşlik etti.

Son olarak kürsüye gelen Ak parti Mardin Milletvekili Orhan Miroglu´da yaptığı konuşmada, böyle güzel bir projenin hayata geçirilmiş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, " Kızıltepe´de böyle bir Festivalin düzenlenmesinin ne kadar önemli olduğunu hep beraber görüyoruz tanık oluyoruz, inanın şu tabloya baktığım zaman keşke bu güzel ülkenin çeşitli bölgeleriyle Kızıltepenin, Mardinin arasındaki kardeşlik, hoşgörü, sevgi ve barış köprüleri yıllar öncesinden inşa edilebilseydi diyorum Ama halkı memnun edecek, halkı iyi hissettirecek bazı adımlar, önemli projeler için geç kalınmış sayılmaz. Bu projede elbette ki Kızıltepe için geç bir proje değildir tam vaktiydi. Bu Festival hamsinin Mezopotamya seyahati gibidir. Hamsi şimdi Mezopotamya topraklarında, kısmet olursa belki Arapçayı da, Kürtçeyi de öğretiriz bu hamsiye ondan sonra afiyetle sofralarımızda tadına bakarız. Bizim gözbebeği bir ilçemiz ve İnşallah bu türden bizi bir araya getiren, bize kardeşliği, ortak tarihi mirasımızı, değerlerimizi hatırlatan daha başka ve yeni güzel projelere hep beraber imza atarız o projelerin tadını hep beraber çıkarırız afiyet olsun. Hamsiye hoş geldin diyoruz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Protokol üyelerine plaket ve Trabzonspor forması hediye edildi.

Trabzon heyetinin Kızıltepe´deki proğramı kapsamında Sabah kahvaltısında basın mensupları ile bir araya gelen Kızıltepe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ahmet Odabaş ile Trabzon Ortahisar Belediye başkanı Ahmet Metin Genç daha sonra Kızıltepe Belediye bahçesinde Ortahisar belediyesinin getirdiği tekerlekli sandalye ve engelli değnekleri ile çeşitli hediyeler ilçede bulunan engelliler dernekleri aracılığı ile ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı.

Daha sonra ilçe merkezinde bulunan Kızıltepe Trabzonspor taraftarlar derneğinin açılışı Kızıltepe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ahmet Odabaş ve Trabzon Ortahisar Belediye başkanı Ahmet Metin Genç´n de katılımı ile gerçekleştirildi.

Trabzon heyeti yarın Derik ilçesinde görev yaparken görevi başındayken şehit edilen Muhammed Safitürk´ü anmak amacıyla Derik ilçesine gidecek, ardından Midyat ilçesi ile Mardin merkezini gezdikten sonra Trabzon´a dönecek.