Kızıltepe´de ilk arpa hasadı sevinci

Türkiye´nin önemli hububat üretim bölgelerinden biri olan Mardin ovasında ilk arpa hasadı yapıldı. Kızıltepe kırsalında biçerdöverle biçilen ilk hasatta 20 dönümden 4 ton arpa elde edildi. Yılın ilk arpa hasat olması sebebiyle tonu bin 400 liraya alıcı

Gündem 18.05.2019 10:44:47 0
Kızıltepe´de ilk arpa hasadı sevinci

 HABER SELMAN GÜNEŞ

Kızıltepe İlçesi Kocalar köyü Süleyman Durak´a ait tarlada biçilen ilk arpa Hububat Ticaret Merkezine getirildi.  Hububat Ticaret Merkezine getirilen Arpa Esnaf Zahireci olan Ramazan Gür tarafından tonu bin 400 liradan alındı. Arpa olarak son yıllarda Mardin Ovasında ekim alanının son derce daraldığını ifade eden Kızıltepe Zahireciler ve Hububat ve Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter bunun fiyatlardan kaynaklandığını ve genelde bölge ihtiyacı olan arpanın dışardan geldiğini söyledi.

 

Arpa´nın Çankırı,  Konya diğer İç Anadolu şehirlerinden temin edildiğini bu sene de ekim alanının dar olduğunu ve ilk arpa hasadının yapıldığını aktaran Öter, şunları söyledi: ?Kızıltepe ovamız Mezopotamya´nın verimli toprakların merkezinde yer almaktadır. İlk hasat geldiği için çiftçimizde esnafımızda bir heyecan bir mutluluk var. Arpanın durumuna baktığımızda son yıllarda gerek kalite olarak hem verim olarak son derece olumlu olduğunu yılın ilk izlenim olarak gördük. İnşallah arpa buğday bundan sonraki üretimde güzel olacak.?

 

?Ben bu yeni hasat sezonunda yetkililerimize hükümetimize çağrıda bulunmak istiyorum.? diyen Öter, Yeni hasat başladı dünyanın en kaliteli ürünlerin yetiştiği bir bölgedeyiz ve burada 4 yıl üst üste en çok un ihracatı yapan Kızıltepe Organize sanayi bölgemiz geçen yıl tedbiren alınan bir karar vardı. Önce ithalat sonra ihracat diye bu sene bunun kaldırılması çiftçinin lehine olacaktır. Fiyatları hükümetimiz olumlu vermiştir fakat bu ihracatın önündeki yasağının kaldırılması çiftçinin lehinde olabilecek rekabet ortamı gelişecektir. Ofisin TMO´un fiyatı iyidir. Fakat o yasak kaldırılırsa bu sefer sanayiciler onlarda gelir alırlar. Orada da bir rekabet oluşu ve bu rekabet te çiftçinin işine yarayacaktır. Böyle bir beklenti içerisindeyiz. İnşallah hükümetimiz yetkililerim iz bunu dikkate alacaklardır.? dedi.

 

İlk hasat Kırsal kesimden geldiğini ve yaklaşık 20 dönünden 4 ton gibi arpa geldiğini aktaran Öter, normalde Kızıltepe´de arpa veriminin 400-500 kilo olduğunu kaydeden Öter bu gün gelen arpanın veriminin metre kare başı 200-300 kilo olduğunu ifade etti.

 

Arpanın tonunun bin 400 liraya satıldığını belirten Öter, ?Geçen senede bu senede ilk ürünü esnafımız Ramazan Gür aldı. Ürünün sahibi de Süleyman Durak çiftçimizdir. Bilinçli bir çiftçidir. Hem kendilerine hem ovadaki çiftçilerimize sanayicilerimize esnaflarımıza ve tarımın tüm bileşeni olan ülkemizdeki herkese hayırlı uğurlu olsun inşallah. Güzel bir hasat sezonu beklentisi içerisindeyiz.? Açıklamasını yaptı.

 

Çiftçi Süleyman Durak ise hayırlı olması ve bereketli bir sezon olması temennisinde bulundu. Esnaf Ramazan Gür de yeni sezon arpanın geldiğini bin 400 liraya aldığını belirterek yeni  ürünün hayırlı olmasını diledi.