Kızıltepe´de meme kanseri taraması yapıldı

Kızıltepe Belediyesi Bünyesinde bulunan Kadın Politikalar Müdürlüğü ve Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ortaklaşa çalışmasıyla ?Meme Kanseri?ne yönelik etkinlik yapıldı.

Sağlık 1.07.2015 22:22:02 0
Kızıltepe´de meme kanseri taraması yapıldı

Kızıltepe Belediyesi Bünyesinde bulunan Kadın Politikalar Müdürlüğü ve Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi  (KETEM) ortaklaşa çalışmasıyla ?Meme Kanseri?ne yönelik etkinlik yapıldı.

Turgut Özal Mahallesinde bulunan Kızıltepe Belediyesi Ubeydullah Eren Sağlık Yaşam Alanı konferans salonunda gerçekleşen etkinlikte kadınlara meme sağlığı ve meme kanseri ile ilgili eğitim verildi. Ardından tarama gerçekleştirildi. Eğitim, KETEM çalışanı Emel Oran tarafından verildi.

Konferans Salonunda yapılan Eğitime Kızıltepe Belediye Eş Başkan Yardımcısı Adle Kızılay, Belediye Meclis üyeleri, Kızıltepe Belediyesi Kadın Politikalar Müdürü, KETEM çalışanları ve mahalle sakinleri katıldı.

Son yıllarda meme kanseri görülme oranı artmasına rağmen meme kanserinden ölümlerde azalma mevcuttur. Bu azalmadaki en önemli faktör erken tanı olanaklarındaki ilerlemedir. Araştırmalara göre meme kanserinden ölümlerdeki azalmanın 2/3 ü erken tanıya bağlanırken, 1/3 lük bölümü tedavi olanaklarındaki iyileşmelere bağlanmaktadır.

KETEM çalışanı Emel Oran,?Meme kanserinde erken tanıya ulaşmanın en önemli önleminden birisi de kendi kendini elle muayene etmedir. Kadının kendi bedenini tanıması ve kendi kendini muayene erken tanı için önem taşımaktadır. Meme kanseri erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir hastalıktır. Erken tanı sayesinde meme kanserinin getirdiği sorunlar büyük oranda çözülebilmektedir. Bu sayede hastalığın yaptığı hasar en aza indirilebilir, yaşam süresi ve kalitesi önemli ölçüde arttırılabilir. Erken teşhis için bilinen en iyi ve etkili çözüm, kadınların risk durumlarına göre belirlenmiş olan tarama programlarına uyarak gerekli tetkikleri düzenli yaptırmasıdır.? Dedi.

Kızıltepe Belediyesi Eşbaşkan Yardımcısı Adle Kızılay, ?İlçemizde meme kanseri taraması çalışmalarını başlattık. Bu çalışmayı sırasıyla tüm mahallelerde yapacağız. Çalışmamızın en önemli bölümünü eğitim oluşturmaktadır. Sağlık alanındaki eğitim çalışmalarımız koruyucu özellik taşımaktadır.? diye ifade etti.

Kızıltepeli kadınların sosyal hayatta gelişimine katkı sağlamak için çaba harcadıklarını belirten Kızıltepe Belediyesi Kadın Politikaları Müdürü Sevinç Tanrıverdi Öztürk, ?Meme kanseri kadınlarda en sık görülen ve ölüme neden olan kanserdir. Kızıltepe´ li kadınlarımıza en hassas konulardan biri olan kanser ile ilgili konferans salonunda bir etkinlik düzenledik. Kadınlarımızı sağlık konusunda bilinçlendirmek bizim müdürlük olarak en önemli önceliklerimizden biridir.? Şeklinde konuştu.

Eğitim tamamlandıktan sonra sırasıyla tüm kadınlar meme kontrolünden geçirildi. Kitle şüphesi bulunan kadınlar tetkiklerini yapmak üzere gerekli sağlık kurumlarına yönlendirildiler.

Ubeydullah Eren Sağlık Yaşam Alanında çocuklar için oluşturulan ?çocuk odası´ eğitim sırasında çocuklarında hem eğlenceli hem de eğitici vakit geçirmesini sağladı. Anneler eğitim alırken çocuklar çocuk odasında eğitici oyuncaklarla oynayıp, grup oyunlarına katıldılar.