Kızıltepe´de ?Öncelik hayatın, öncelik yayanın´ eylemi

İçişleri Bakanlığı, trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması ve yaya geçitlerinin kullanımını yaygınlaştırılması amacı ile ?Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın? sloganıyla bugün 81 ilde 12.00 13.30 saatleri arasında eylem yaptı. Mardin Kızıltepe´de de

6.02.2019 13:14:13 0
Kızıltepe´de ?Öncelik hayatın, öncelik yayanın´ eylemi

SELMAN GÜNEŞ

İçişleri Bakanlığı, trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması ve yaya geçitlerinin kullanımını yaygınlaştırılması amacı ile ?Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın? sloganıyla bugün 81 ilde 12.00 13.30 saatleri arasında eylem yaptı. Mardin Kızıltepe´de de İlçe Emniyet Müdürlüğü koordinesinde İpek Yolu üzerinde uygulama gerçekleştirildi.

Karayolları Trafik Kanunu´nun 74´üncü maddesinde yapılan değişiklikle, trafikteki can kayıplarının yaklaşık yüzde 23´ünü oluşturan yayalara yönelik devrim niteliğinde bir adım atıldı. Yapılan düzenleme ile "Yaya Öncelikli Trafik" anlayışı yasal bir zemine oturtuldu. Düzenleme ile artık araç sürücüleri, trafik polisi veya trafik ışığı bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken "yavaşlamak", buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yaya varsa "ilk geçiş hakkını vermesi" zorunlu hale geldi. Bu amaçla İçişleri Bakanlığınca "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" sloganıyla 2019 yılı "Yaya Öncelikli Trafik" yılı ilan edildi. Bu kapsamda 81 ilde "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" sloganıyla eylem gerçekleştirildi.

Kızıltepe İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Büro Amirliği koordinesinde uygulama gerçekleştirildi. Programa Kızıltepe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mehmet Yüzer, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Emin Yıldırım,  İlçe Jandarma Komutanı  Ahmet Öztürk katıldı. Protokol üyeleri çocuklara kırmızı düdük dağıttı. Trafik polisleri, sürücü ve yaylara ?Öncelik Hayatın Öncelik Yayanın´ broşürleri dağıttı. Trafik polisleri, sürücülere yayaların geçiş üstünlüğünün olduğu uyarında bulunuldu.

Kızıltepe Kaymakamı Mehmet Yüzer, ?Halk arasında İpek Yolu diye tabir edilen Türkiye´nin Habur Sınır Kapısı´na gönderdiğimiz kara yolumuz tüm Türkiye´den gelen ağır vasıtalarımız bu yoldan geçiyor.  Aynı zamanda ilçemizin merkezinden geçiyor. O yüzden çok yoğun bir trafik var. Bakanlığımızın yayaların trafikte önceliği hakkında yaptığı kampanya için burada toplandık.  Yayaların öncelik haklarının olduğunu göstermek istiyoruz. Ayrıca da broşür de dağıtarak ve çocuklarımıza kırmız düdük dağıtarak onların yaya geçişlerindeki farkındalığını oluşturmaya çalışıyoruz. Umarız sürücülerimiz şehir içinde hızlarını artırmadan seferlerini yaparlar. Herkesin bu konuda bilinçli olmasını istiyoruz.? dedi./resimler/2019-2/6/1317154200579.jpg/resimler/2019-2/6/1317321388520.jpg