Kızıltepe´de sulu buğday hasadı rekoltenin üstünde

Kızıltepe ovasında biçilmesine başlanan sulu buğday hasadı rekor düzeyde görülürken mahsul fiyatının belirlenmemesi ise çiftçileri sıkıntıya sokuyor.

15.06.2015 15:51:42 0
Kızıltepe´de sulu buğday hasadı rekoltenin üstünde

Mezopotomya bölgesinin en verimli ve bereketli topraklarını bünyesinde bulunduran Kızıltepe ovasında sulu buğday mahsulüne başlandı. Bu sene Sulu ürünün rekor düzeyde olduğu görülürken Toprak Mahsulleri Ofisinin fiyatı belirlememesi çiftçilerde endişe yaratıyor.

Kızıltepe ilçe sınırları içindeki bir milyon 3 bin dekarlık arazi içerisinde sulu 900 bin dekarlık alanından 800 bin dekarlık sulu buğday mahsulünün hasadına başlandı.

Biçilen sulu buğday mahsulü ile ilgili gazetecilere açıklamada bulunan Kızıltepe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nevaf Kalkan, bu senede yağışların yüksek olması ürünlerde rekoltenin yüksek olduğunu vurgularken fiyatın belirlenmemesi ise ürün pazarlamasında sıkıntı yaşandığına dikkat çekti.

Kalkan, ?Kızıltepe´deki bir milyon 3 bin dekarlık bir ekiliş alanı var bu bir milyon 3 bin dekarın 900 bin dekarı sulu şartlarda çiftçinin kendi imkanları ile  derin kuyulardan elde etmiş olduğu su ile sulayabilmektedir.  900 bin dekarın 800 bin dekarı buğday ekiliş alanımız 55 bin dekarı mercimek alanımız 45 bin dekarı da arpa ekiliş alanımız bulunmaktadır. Bu sene öngörülen pamuk ekiliş alanımız ise 45 bin dekar civarındadır. Bu sene yağışların iyi geçmesi rekoltenin yüksek olmasını sağladı. Şu ana kadar yapılan biçimlerde buğdayda ortalamamız 650 kilogramda dekarda elde edildi. Rekolte ise 750´ye kadar çıkmış durumdadır. Arpada ise sulu şartlarda 550 ila 600 kilogram rekolte bekliyoruz.  Kuru şartlarda ise buğdayda 400 kilogram arpada 380 kilogram bir ürün bekliyoruz. Çiftçilerimiz hasat edilen yerlerde bu ürünü elde etmiş durumdadır.  Şu anda piyasada görülen sıkıntı elde edilen ürünlerin pazarlama sıkıntısıdır. Toprak Mahsulleri Ofisinin şu an için fiyat belirlemesinden dolayı piyasada bir tedirginlik mevcuttur.  Toprak Mahsulleri Ofisinin fiyat açıklamasıyla piyasadaki bu tedirginlik kalkacak ce çiftçimiz başarılı bir yıl bol mahsul elde ettiği bir yıl geçirmiş olacağız.? dedi.

Fıktepe (Gunde Heci Eli) Mahallesi (köyü) çiftçilerinden Mehmet Akdağ ise, ?Kendi biçerdöverimle buğday mahsulümü biçiyorum. Günde yaklaşık 100-150 dönüm buğday biçiyorum. Bu seneki buğday mahsulü gayet iyi görünüyor. Biçerdöverimiz yaklaşık 4 ton buğday alıyor.? dedi.


Anahtar Kelimeler: