Kızıltepe’de bulunan Bırbıre Mağarası turizme kazandırılmayı bekliyor

Ancak Ulu Camiye hayat veren ve günümüzde kaderine terkedilen Bırbıre Mağarası’nın turizme kazandırılması isteniyor.

Yaşam 29.03.2021 11:12:00 0
Kızıltepe’de bulunan Bırbıre Mağarası turizme kazandırılmayı bekliyor

Mardin’in Kızıltepe İlçesinde bulunan Bırıbıre Mağarası’ndan kesilen taşlarla yapılan 800 yıllık Kızıltepe Ulu Camii Günümüzde de halen ibadete ev sahipliği yapıyor. Ancak Ulu Camiye hayat veren ve günümüzde kaderine terkedilen Bırbıre Mağarası’nın turizme kazandırılması isteniyor.

 Artukoğullarından Yavlak Arslan tarafından 1184'te yapımına başlanan ve kardeşi Artuk Arslan tarafından 1204'te tamamlanan tarihi Ulu Cami'nin inşasında kullanılan taşların Bırbıre Mağarasından kesildiği biliyor.

Mağarayı yerinde inceleyen Göksel Adıbelli, “Tarihi Göbeklitepe ve tarihi Antik Kent Dara' Ya rakip tarihsel boyutu büyük, yaklaşık bin yıllık tarihe sahip Kızıltepe tarihi Ulu Cami’nin inşa yapımında malzemelerinden faydalanılan Bırbıre Mağaraları ,acilen derhal sahip çıkılıp koruma altına alınıp sosyal tesisleşme ile halka açılmalı Dünya çapında büyük ses getirecek tanıtım ve geçmişi ile önsöz hazırlanıp pazarlanmalı.  Kızıltepe turizmine katkısı çok büyük olacaktır” dedi.

Mağarayı ziyaret eden AK Parti Eski Kızıltepe İlçe Başkanı Aydın Yücedağ, “Bu Bırbıre Mağaralarının yer altı geçişinin Derik üçyoluna kadar uzandığı ileri sürülüyor. Yine Ulu Cami’mizin inşasında buranın taşlarından olduğu söyleniyor. Umarım burada en kısa sürede yapılacak bir incelmeyle buranın gerçek değerine ulaşacağından inancım ve ümidim var. Yetkililerden bir an önce buraya el atmalarını ve sahip çıkmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.