Kızıltepe’de çiftçi borçların faizsiz ertelenmesini istiyor

Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Erbeyi: Çiftçinin kredileri faizsiz ertelensin Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, çiftçinin borçları için yapılandırma talebinde bulundu

Ekonomi 21.01.2021 09:52:00 0
Kızıltepe’de çiftçi borçların faizsiz ertelenmesini istiyor

Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Erbeyi: Çiftçinin kredileri faizsiz ertelensin Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, çiftçinin borçları için yapılandırma talebinde bulundu.  Çiftçilerin zor günler geçirdiğine dikkat çeken Erbeyi, “çiftçi çarkını döndüremiyor. Çiftçinin malı para etmiyor, çiftçi ödeyemiyor, ödemekte güçlük çekiyor. Yardımcı olun ve tabi faizsiz ertelenmesini talep ediyoruz.” dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, ülkemizde tarım ve balıkçılık sektöründe kullandırılan nakdi kredi bakiyesi, 2019 yılında 106 milyar 307 milyon lira olarak gerçekleşmiştir. 2019 yılı sonundan 2020 Eylül ayına kadar, tarımda kredi kullanımı yüzde 15,6 oranında artış göstermiştir.

Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, de çiftçilerin borçlarının faizsiz ertelenmesi talebinde bulunarak hükümete seslendi. Erbeyi, “Daha önce pandemi ile ilgili ve kuraklıkla ilgili biz hükümete çağrıda bulunduk. Cumhurbaşkanı ve bakanlığa ‘çiftçinin yanında olun’ dedik. Zaten girdi maliyetleri çok zor, çiftçi girdi maliyetleriyle mücadele ediyor. Akabinde bu pandemi döneminde gıda ihtiyacı daha da çoğaldı. Dünya geneli ve ülkemizde bu ihtiyaç yaşanıldı. Çiftçi bankalardan kredi çekmiş, gerek kamu gerekse özel bankalardan kredi çekmiş.  Ayrıca bölgemizde özelleştirilen elektrik kurumu ve yüksek faturalar çiftçi zaten icraya verilmiş. Çiftçi zor durumdadır. Özellikle kamu bankalarından çekilen  tarım kredilerinin faizsiz ertelenmesini biz buradan talep ediyoruz hükümete. Gene söylüyoruz; çiftçi zor durumda, çiftçi çarkını döndüremiyor. Çiftçinin malı para etmiyor, çiftçi ödeyemiyor, ödemekte güçlük çekiyor. Yardımcı olun ve tabi faizsiz ertelenmesini talep ediyoruz.” diye konuştu.

Kuraklık endişesi yaşayan Mardinli çiftçinin yüzü son yağışlarda güldü

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli tarım kenti Mardin'de tarımsal üretimde kuraklık endişesi yaşayan çiftçinin yüzünü son günlerde  yağan yağmu ve kar yağışıyla güldü. Mikail Erbeyi, “Aylardır özlediğimiz, beklediğimiz yağmurlar geldi. Ekimler daha önce yapıldı kış değimiz aralıktan ocağa kadar çiftçinin beklentisi yağıştı. Tarımsal alanda Mardin’de bu yağışı bekliyorduk ama maalesef bu sene beklenmedik bir kuraklık yaşanıldı. Ümidimizi kaybetmedik. Yüce yarada yağışı verdi. Ve bolca da bir yağmur yağdı. Bizim istediğimiz yağmur buydu. İnşallah böyle devam eder ve baharımız da bu yağışlarla geçer. Aralıklarla gelen yağışlar inşallah çiftçimizin yüzünü güldürür. Bizler de güzel bir hasat alırız inşallah.” açıklamasını yaptı.