Kızıltepe'de engelli olmak: Toplumun oluşturduğu engeller en büyük engel

Kızıltepe Engelliler Birliği Başkanı İzzettin Akbaba da onlardan biri. Akbaba iki yaşındayken yanlış iğne sonucu yürüme yetisini kaybetti. Peki Kızıltepe'de engelli olmanın ne tür zorlukları var.

Yaşam 3.12.2022 08:33:00 0
Kızıltepe

İzzettin Akbaba’ya göre asıl engel şehir kentsel planlama ve toplumun duyarsız olması. Mardin’de 80 binin üzerinde engelli birey yaşıyor. Neredeyse her 10 kişiden biri engelli. Akbaba Kızıltepe’de yaşadıkları sorunları şu sözlerle anlatıyor: “Biz Kızıltepe’deki engelliler çok zor ve zahmet içerisindeyiz. Bu engelimiz Allah’ın bir vergisi. Bunun için her zaman şükrediyoruz. İnsanlar tarafından çıkartılan engeller en büyük zorluk oluyor. Bugün evden bu makine sayesinde çıkıyorum. Ama asansörün rampası olmasa, kaldırımda rampa olmasa şehir içi otobüslerinde rampa olmasa bize çok büyük zorluk oluyor. Evde tıkalı kalıyoruz.”

Engelli rampası önünde park yapan sürücülere tepkili

İki yaşında yanlış iğne yüzünden bacaklarını kaybettiğini anlatan Akbaba, “Bugün engelim ayaklarımda iki yaşında iğne yüzünden oldu. Evden dışarı çıkmasam engelim artık psikolojik de oluyor. Bu sefer engelim daha çok artıyor. Bunun için engelliler ilk önce evden çıkmalı. Evden çıktıktan sonra çalışacaklar. Evlerini geçindirecekler, spor yapacaklar, toplumun içerisine girecekler. Gezip, görecekler. Bunun için tepkimiz hem resmiyet tarafından yani devlet tarafında da var hem de çevremize var. Çevremize çok tepkiliyiz. Bugün kaldırımda bir rampa yapılıyor sürücüler düşünemiyor gidip o rampanın önünde duruyor. Engelli ve yaşlıları düşünmüyorlar.” dedi.

“Bir gün olsun ailemle birlikte doyasıya gezemiyorum.”

En büyük hasretinin çocuklarıyla birlikte gezememek olduğunu ifade eden Akbaba, “Ben 3 çocuk babasıyım. Bir gün olsun ailemle birlikte doyasıya gezemiyorum. Sıkıntı nedir? Şehir içi araçları yok olsa da rampası yok. Çocukların babasına bakış açısı çok büyük. Çocuk babasının her şeyi yapabileceğini düşünür. Ben tek başıma arabaya binemesem 3-4 kişi beni kaldırıp arabaya koyması çocuklarımın gözünde çaresiz biri oluyorum. Ailem ile bir gün dışarı çıkıp lokanta bir şey yemek istersek biz engelliler için yer yapmamışlar. Engeliler ve kadınlar için çarşıda bir lavabo yoktu. Geçtiğimiz yıl meydanda bir tane lavabo yapıldı. Ancak bunun da kapısı sıkıntılı ve düzeltilmedi.” şeklinde konuştu.

Devletin işyerlerinde yüzde 4 engelli çalıştırması gerektiğini belirten Akbaba, devletin bu açığı doldurmadığını ileri sürdü.

“Türkiye’de 12 milyon engelli var niye engellilerin bir bakanı yok.”

Engellilerin sadece 3 Aralıkta hatırlatıldığını vurgulayan Akbaba, ” Bugün de neyi gündeme getireceğiz, neyden bahsedeceğiz. Bugünde 3-4 fotoğraf çekilip arkasından bu işin devamı gelmiyor. Bugün Avrupa ve Türkiye’deki engelliler arasında çok fark var. İstanbul ve Kızıltepe engellileri arasında dağlar kadar fark var. Sesimizi duyurmamız için çevremiz bize yardımcı olmalı. Basında ne kadar gündeme gelirsek o kadar hak ve hukuklarımız yerine getirilir. Türkiye’de 12 milyon engelli var niye engellilerin bir bakanı yok. Biz engelliler ile ilgili bir kanun çıktığında niye fikrimize başvurulmuyor.” açıklamasını yaptı.