Kızıltepe'de Gurs Vadisi'nde bal hasadı başladı

Kızıltepe İlçesine bağlı  Gurs Vadisi'nde üreticiler, bal hasadına başladı. Bu yıl Kızıltepe'de 5 bin kovanda 10 tona yakın bal üretimi bekleniyor.

Ekonomi 6.07.2023 09:19:00 0
Kızıltepe

Doğa güzelliğiyle kendisine hayran bıraktıran Gurs Vadisi artık bal üreticilerine de ev sahipliği yapıyor. Üreticiler tarafından aylar önce vadinin yüksek kesimlerine bırakılan kovanlar yaz mevsimi ile birlikte açılmaya başlandı. Bu yıl bahar mevsiminin de yağışlı geçmesiyle yüzlerce çiçeğin yetiştiği vadide üreticiler hasadın bereketli geçeceğini söylüyor.

Kızıltepe Halk Eğitim Merkezi'nde arıcılık kursunda usta öğretici olan ve ayrıca bal üreticisi olan Abdulkerim Yılmaz da Gurs Vadisi'nde bulunan Uluköy'de üretim yapıyor. Yılmaz, "2023 yılının ilk hasadını yapıyoruz. Gurs bölgesinde şuan bir yıldır beklediğimiz ilk hasadımızı alıyoruz bu sene. Kızıltepe Halk Eğitim Merkezi'nde açtığımız kurs ile vermiş olduğumuz belgeler sayesinde arıcılarımızın faydalandığı projelerden ilk hasatlarını yapıyoruz" dedi.

"Bal kalitemiz çok yüksek"

Mardin'de üretilen balın kaliteli olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Gurs bölgesinde özellikle kalitemiz çok güzel. Ova kesiminde ilaçlama olduğu için biz genelde dağ kesimini tercih ediyoruz. Buradan aldığımız bal diken balıdır. Özellikle bölgemizin bize verdiği avantaj doğal bir ortam. İlaçlamanın, gübrenin, hormonun olmadığı bir bölge. Tarımsal bir ortamdan uzak olduğumuz bir bölgedeyiz. Bal kalitemiz de çok yüksek. Güzel bir verim veriyor" açıklamasını yaptı.

"10 ton bal verimi bekliyoruz"

Mardin'de bal üreticilerine bu sene 5 bin kovan dağıtıldığını belirten Yılmaz, "Özellikle bu dağ kesiminin desteklenmesi bizim için daha büyük bir avantaj. Hem gelir kaynağının az olması ekstra bir gelir kaynağıdır. Arının artı bir masrafı olmadığı için yani maliyet düşük olduğu için özellikle dağ köylerini destekleyebiliriz. Bu sene aldığımız 5 bin arılı kovan projesinde yaklaşık 10 ton bal verimi bekliyoruz" şeklinde konuştu.


Anahtar Kelimeler: Kızıltepe' Vadisi' hasadı başladı