Kızıltepe’de iftar sofralarının vazgeçilmezi çiğ köfte

Kızıltepe’nin vazgeçilmez lezzetlerinin başında gelen çiğ köfte ramazanda da iftar sofralarında yerini almaya devam ediyor.

Yaşam 16.03.2024 00:50:00 0
Kızıltepe’de iftar sofralarının vazgeçilmezi çiğ köfte

Tarihi, kültürü ve gastronomisi ile zengin Mardin ve ilçelerinde  onbir ayın sultanı ramazanda özenle hazırlanan yemekler, iftar sofralarını süslüyor.

Köftelik bulgur, dana eti, pul biber, çeşitli baharatlar, sarımsak, soğan ve yeşilliklerin yoğrulmasıyla hazırlanan, marul, limon ve salatalık ile tüketilen çiğ köfte onbir ayın sultanı ramazanda da iftar sofralarının vazgeçilmez lezzeti oluyor. Çiğ köfte bu lezzetlerin başında geliyor.

Kızıltepe’de neredeyse her sokak başında, her lokantanın önünde kurulan tezgahlarda hazırlanan çiğ köfte ilçe insanları tarafından diğer zamanlarda olduğu gibi iftarda da tercih ediliyor.

İftar saatine yakın bir zaman kala ustalar tarafından büyük emek ve özenle hazırlanan çiğ köfte için tezgahların önünde kuyruklar uzadıkça uzuyor. Ustalar siparişleri yetiştirmek için büyük çaba sarf ediyor.

Çiğ köfte ustası Ömer Çiçek, ailecek bu işi uzun bir süredir yaptıklarını söylüyor. Çiğ köfte yapımının zahmetli olduğunu ancak bir o kadar da zevkli olduğunu belirten Ömer Çiçek, “Çiğ köfte Kızıltepe mutfağının olmazsa olmaz yemeklerinden biri. Tabi haliyle ramazanda daha çok ilgi görüyor. Kızıltepe’de Özgürlük Meydanı’nda kurduğumuz tezgahta vatandaşların siparişini yetiştirmek için canla başla çalışıyoruz.  Tamamen doğal yollarla yapıldığı için sağlıklı.  Mardin Bulguruyla da yapıldığı için tadı bir başka oluyor.” dedi.

Müşterilerden Mustafa Güneş,  çiğ köfteyi çok sevdiğini söyledi. Güneş, çiğ köftenin iftar sofralarını süsleyen başlıca yemekler arasında yer aldığını vurguladı.