Kızıltepe’de köylüler  250 yıllık meşe ağacının koruma altına alınmasını istiyor

Mardin  Kızıltepe’de  bölgenin en eski  ağacı olduğu düşünülen 250 yıllık meşe ağacına gözü gibi bakan köylüler ağacın koruma altına alınmasını istiyor.

Yaşam 23.02.2021 08:41:00 0
Kızıltepe’de köylüler  250 yıllık meşe ağacının koruma altına alınmasını istiyor

Kızıltepe Akçapınar köyüne bağlı  Aşağı Çimenli mezrasında 250 yıllık olduğu düşünülen meşe ağacı adeta yıllara meydan okuyor.  Mezra sakinleri iki buçuk asırdır yaşayan meşe ağacının türbe olduğuna inanıyor. Bugüne kadar  vatandaşlar, ağacın çürüyen dallarına bile dokunmuyor.  Ağacın düşen dallarını hemen ağaç için yapılan avluya atılıyor. Mezra halkı 250 yıllık ağacın Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu kararı ile koruma alınmasını istiyor.

Mezrada doğup büyüyen 83 yaşındaki Köçi Erez, ağacın türbe olduğuna ve dallarının kesilmesine izin verilmediğini söylüyor.

“İnanç amaçlı olduğu için düşen dallarına bile dokunmuyoruz”

Mezra sakinlerinden Mehmet Çınar, “Bu bizim dedelerimizden kalan meşe ağacıdır. Çok eski zamana dayalı bir ağaçtır. Eskiden millet buraya gelip bozuk para atıyordu, inanç amaçlı ip bağlıyorlardı. Burası türbedir. Biz bunun keşfedilmesini istiyoruz. Biz bu ağacın kaybolmasını istemiyoruz. Bunun turizme kazandırılmasını istiyoruz. Yetkililerden bakım veya onarım istiyoruz.  İnanç amaçlı olduğu için düşen dallarına bile dokunmuyoruz. Kırılan dallarını hemen avlusuna bırakıyoruz” dedi.