Kızıltepe’de su kuyuları alarm veriyor

Kızıltepe’de Beyazsu’dan gelen içme suyu kesintilerinden dolayı vatandaşlar kendi imkanlarıyla su kuyuları açıyor. Ancak kuraklıkla birlikte bu kuyulardan çekilen su kaynağı da yavaş yavaş kesiliyor.

Yaşam 5.09.2022 23:48:00 0
Kızıltepe’de su kuyuları alarm veriyor

İklim değişikliği suya olan erişimi zorlaştırıyor. Barajlarda ve su kaynaklarında tehlikenin boyutu hızla artıyor. Kızıltepe’de Beyazsu problemi yüzünden vatandaşlar kendi imkanlarıyla içme suyu için yıllardan beridir su kuyuları açıyor.

Ancak son 1 yıldır Kızıltepe’de bu kuyulardaki su kaynakları da tükenmeye başlandı. Bir çok binanın kuyusundaki suların debileri aşağı doğru inerken dalgıç pompaları su yerine kil çıkarmaya başladı ve bir kısmı da tamamıyla kurumaya başladı.

Masraf artıyor

Kil yüzünden dalgıç pompaları bozulurken bazı daire sahiplerinin evlerine bağladığı su arıtma cihazlarının filtreleri kuyudan gelen kil yüzünden tıkanıyor. Vatandaşlar da aylık filtrelerini değiştirmek mecburiyetinde kalıyor.

Yıllardır su arıtma cihazları satışı ve tamiri yapan Veysi Sarıboğa, son günlerde filtre değiştirmek için yoğun mesai harcadıklarını söyledi. Sarıboğa, “Eskiden bir dairenin filtresini 6 ayda bir değiştiriyorduk. Ancak son dönemlerde 1 buçuk ay önce değiştirdiğimiz filtreyi tekrar değiştiriyoruz. Çünkü kuyudan gelen kil filtreleri tıkıyor.” dedi.

Su arıtma sistemi faydalarından bahseden Sarıboğa şunları söyledi:

“Biliyorsunuz suyun içinde mineraller ve zararlı mikroplar bir arada bulunmaktadır. Su arıtma sistemleri bu mineral ve zararlı olan mikroorganizmaları ayrıştırıyor. Böylece su içilebilir hale getiriliyor. Su arıtma cihazları sadece içme suyu için değil yemek pişirmek, çamaşır yıkamak, banyo yapmak için de sağlıklı sular kazandırır.”


Anahtar Kelimeler: Kızıltepe’ kuyuları alarm veriyor