Kızıltepe’de zeytin satıcılarının yer çilesi bitmiyor

Mardin´in Kızıltepe ilçesinde otogar yerleşkesinde yıllardır zeytin satan esnaf, kendilerine modern bir alan istiyor.

Ekonomi 6.11.2020 15:45:00 0
Kızıltepe’de zeytin satıcılarının yer çilesi bitmiyor

Kızıltepe İlçe Otogarı yerleşkesinde  kurulan 52´ye yakın tezgahta İskenderun, Nizip ve Derik zeytini satılıyor. Yaklaşık 2 ay boyunca vatandaşlar gelip istedikleri yeşil zeytini buradan alabiliyor. Ancak derme çatma kurulan pazarda yağan yağmurla birlikte esnaf zor günler geçiriyor. Sabahtan akşama kadar soğukta eve ekmek götürme mücadelesi veren zeytinci esnafı, Kızıltepe Belediyesi’nin kendilerine daha modern bir yer yapmasını istiyor.

23 yıldır Kızıltepe İlçe Otogarında zeytin pazarında esnaf olan Mustafa İldem, bu sene zeytinlerin çok pahalı olduğunu söylüyor. İldem kendilerine daha düzgün bir yer verilmesi için belediye yetkililerine çağrıda bulundu.

Alım gücü yarı yarıya düştü

Zeytinin bu sene cep yaktığını ifade eden İldem, “Maddi durumu düşük olan fakir, fukara artık zeytin yiyemez. Böyle bir duruma geldik. Bütçesi de iyi olan 20 kilo yerine 10 kilo götürüyor. Zeytin hem az hem de çok pahalı. Geçen sene yavru diye tabir ettiğimiz zeytin geçen sene 11 liraydı, şimdi 15 lira. Orta boylar 13 lirayken şimdi 16 liraya gidiyor. Kafa zeytinler 17 lirayken 22 lira oldu. Derik zeytini de öyle.” dedi.

“21 gün geç açtık”

Bu sene pazarlarını da çok geç açtıklarını kaydeden İldem, “21 gün geç açtık. Kaymakam onay verene kadar, belediye onay verene kadar biraz sıkıntılar yaşadık. İki gündür çadırlarımızı kurduk.  Bu sistem böyle olmaz bize güzel bir yer olması lazım. Nizip’e gidiyorsun zeytin yeri belli, İskenderun’a gidiyorsun zeytin yeri bellidir. Ama bizim Kızıltepe’de belli değil.” diye konuştu.