Kızıltepeli pamuk üreticisi Yunanistan´dan pamuk ithalatına tepkili

Kızıltepe Ziraat Odası Genel Sekreteri Sedat Ayyıldız, ?İthal pamuk çiftçimizin aleyhine olan bir olaydır. Savaşın eşiğinde olduğumuz bir ülkeden ki bu ülke pamuk üreticisi değil ithalat yapmak çok üzücü.? dedi.

Gündem 24.09.2020 11:09:19 0
Kızıltepeli pamuk üreticisi Yunanistan´dan pamuk ithalatına tepkili

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü Ağustos´ta ihracat lideri olurken, sektörün ham maddesi pamuğu üreten çiftçi yüksek girdi fiyatları altında eziliyor. Pamuk fiyatı maliyetin altında, üretim azalırken ithalat 1 milyon ton sınırına dayandı.

Mardin Ovasında pamuk hasadına sayılı günler kala Çukobirlik, 44 randıman 1 beyaz pamuk alım fiyatını 4.750 TL olarak açıkladı. Buna göre her randıman başı 75 kuruş olarak düşüm olacak. Artan maliyetlere rağmen pamuk fiyatının düşük seyretmesi çiftçiyi endişelendiriyor.

Türkiye´de bitkisel yağın hammaddesi olan pamuğa  yeterince önem verilmediği anlatan Kızıltepe Ziraat Odası Genel Sekreteri Sedat Ayyıldız, ?Tarım  doğal afet, salgın hastalıklar ve savaş gibi durumlarda daima stratejik olmuştur. Çünkü ilk olarak gıda önem arz eder. Ama maalesef Türkiye´de bu sadece sözde kalmıştır. Diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi pamuk içinde herhangi bir eylem planı veya strateji geliştirilmemiştir. Dolayısı ile önem verilmediği kanaatindeyim.? dedi.

?Bu girdiler ve emeğin karşılığı bu olmamalıydı?

Mardin ovasında 2020 yılında yaklaşık 90 bin dekarlık bir alanda pamuk üretildiğinin bilgisini paylaşan Sedat Ayyıldız, Çukobirliğin açıkladığı fiyatı az bulduklarını ifade ederek, ?Çukobirliğin açıklamış olduğu fiyat maalesef yeterli değildir. 2020 yılı için yapmış olduğumuz maliyet hesaplamasına göre bir kg pamuğun maliyeti 4.50 TL dir. Bu girdiler ve emeğin karşılığı bu olmamalıydı. Bizim beklentimiz en az 5.50 TL ve ton başına 1200 TL desteklemeydi.? diye konuştu.

?Yunanistan´daki çiftçi kazanacak bizim çiftçi ucuza satmak zorunda kalacak?

Yunanistan´dan pamuk ithal edilmesini eleştiren Ayyıldız, ?Bütün ürünlerde olduğu gibi ithal pamuk da çiftçimizin aleyhine olan bir olaydır. İster istemez Yunanistan´daki çiftçi kazanacak bizim çiftçi daha ucuza satmak zorunda kalacaktır. Savaşın eşiğinde olduğumuz bir ülkeden ki bu ülke pamuk üreticisi değil ithalat yapmak çok üzücü.? şeklinde konuktu.

?Kızıltepe´de yüzde 65´lik pamuk ekim alanı azaldı?

?Ulusal Pamuk Konseyine göre son 30 yılda 337 bin hektar pamuk ekim alanı kaybedildi. Mardin yerelinde bakacak olursak  son 10 yılda Mardin Ovasında pamuk ekim alanı yüzde kaç azaldı?? sorusuna Ayyıldız şu şekilde cevap verdi:

?Rapor çok doğru özelikle Türkiye´de ve özelde bölgemizde yüksek girdiler bunların başında da enerji bedeli gelmektedir. Bu girdilerin karşısında çiftçi pamuktan vaz geçmektedir. İlçemiz olarak şunu net bir rakam ile söyleye bilirim 2019 yılına kıyas ile yüzde 65´lik bir azalma görülmektedir.?

Maliyetlerin çiftçileri zorladığını anlatan Ayyıldız, ?Tarımda artan maliyetler bütün ürünleri etkilemektedir. Ancak pamuk daha da özen bakım isteyen bir ürün olduğu için özellikle ilaçlama maliyetleri son iki yılda çok artmış bulunmaktadır.  Bölgemizde elektrik olayı artık klasikleşmiş diğer bölgelere göre ekstra bir maliyet olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun tek çözümü sübvansiyon ve enerjinin birim fiyatının ödenebilir makul seviyelere çekilmesidir. Ek olarak DEDAŞ denilen bu illetten çiftçiyi kurtarmak ve tekrar üretime döndürmek için tek çare kamulaştırmadır.? dedi.

Genel Sekreter Ayyıldız şunları söyledi: ?Tarım ve orman Bakanlığı´nın pamuk ve diğer ürünler için yeniden yapılanması gerekmektedir. Her ürün için uzun vadeli strateji hazırlamalı ve bunlara göre desteklemesi yeniden çiftçiye en kolay ulaşabilecek şekilde düzenlenmelidir. Çiftçi ile olan kopukluğu gidermek için tarım danışmanları ziraat odaları ve kooperatifler aracılığı ile sahaya inmelidir.?

?Destekleme çiftçinin borç faizlerine bile yetmiyor?

Çiftçiyi üretime teşvik etmenin bir yolu da desteklenme olduğunun altını çizen Ayyıldız, ?Ancak desteklemelerde kota olmaz örneğin pamukta ne ürettiğinin bir önemi yok destekleme miktarı dekara 500 kgdır. Bu tamamen yanlış bir uygulama. Daha fazla verim için çiftçiyi teşvik etmek yerine çiftçi vaz geçiriliyor. Desteklemeler çiftçinin en çok paraya sıkıştığı dönemlerde çiftçiye ödenmelidir. Bir yıl sonra ödenen destekleme çiftçinin borç faizlerine bile yetmiyor. Daha önce de dediğim gibi desteklemeler yeniden yapılandırılmalı ve şekli değiştirilmelidir.? ifadelerini kullandı.