Kızıltepeli Köçi teyze sağlığını doğal beslenmeye borçlu

Aşağı Çimenli mezrasında yaşayan Köçi teyze normalde 90 yaşında ama nüfusa kaydını yaparken 7 yaş geç yaptıkları için resmiyette 83 yaşında oluyor.

Yaşam 23.02.2021 23:28:00 0
Kızıltepeli Köçi teyze sağlığını doğal beslenmeye borçlu

Aşağı Çimenli mezrasında yaşayan Köçi teyze normalde 90 yaşında ama nüfusa kaydını yaparken 7 yaş geç yaptıkları için resmiyette 83 yaşında oluyor. Neredeyse bir asrı devirmek üzere olan yaşlı çınar, sağlığını köyde ürettiği tereyağı ve diğer hayvansal gıdalara bağlıyor.

Büyük oğluyla yaşayan Köçi teyze gençliğinde hayvancılıktan tutun tarıma kadar bir çok işi yapmış. Eskiden buzdolabı olmadığı zamanlarda hayvansal gıdalarını kamıştan yaptıkları sepetin altında sakladıklarını söylüyor.

Eski zamanların şimdiki zamanlardan daha güzel olduğunu ifade eden Köçi Erez, “Koyunlarımız, bağımız, bahçemiz vardı. Ben tek başıma 13 teneke tere yağı yaptım. Siz yapabilir misiniz? Sizin kadınlarınız yapabilir mi. Ama artık yaşlandık. Genç kızken çok güçlüydüm. Bugün yaşlandım, artık yapamam.” dedi.

Köçi teyze sözlerini şöyle sürdürdü: “Koyunlarımızı sağıyorduk, sütümüzü eve getiriyorduk. Sütümüzü peynir yapıp peyniri Mardin ve Kızıltepe’de satıyorduk. Yediğim yemekler tereyağı harire çoktu ve yiyorduk.”