Kızıltepe´ye getirilen 60 kiloluk balık halkın ilgi odağı oldu

Kızıltepe ilçesindeki bir alabalık tesisine getirilen 60 kilogram ve 1.5 metre boyundaki balık piknikçilerden yoğun ilgi gördü.

Yaşam 15.06.2015 15:49:02 0
Kızıltepe´ye getirilen 60 kiloluk balık halkın ilgi odağı oldu

Hakkari Zap suyunda yakalandıktan sonra Kızıltepe´de bir canlı alabalık tesisine getirilen 60 kilogram ağırlığında ve 1.5 metre boyundaki balık halkın ilgi odağı oldu.

Hakkarili bir balıkçının Zap suyunda tuttuğu balığı duyan alabalık tesisi sahibi Sabri Aslan yaklaşık 420 kilometre yol kat ederek balığı bin 500 TL´ye satın aldı. Aslan, satın aldığı balığı balık tesisine getirip dereye bıraktı.

Balığın getirildiğini duyan birçok vatandaş tesise akın etti. Bazı vatandaşlar Mardin´deki derede böyle büyük tatlı su balığını görünce çocukları ile beraber balığı seyretti.

Vatandaşların ilgisinden memnun olan tesis sahibi Aslan, ?Bu balığı Hakkari´den getirdim. Zap suyunda büyük bir balığın tutulduğunu bize telefonla bildirdiler. Ben de gidip bu balığı bin 500 TL´ye satın aldım. Tabi bu balık Mezopotamya bölgesi olan Güneydoğu´da büyüklüğüyle bir ilktir. Getirdiğimizden beri halktan çok ilgi gördü. Mardin ve Kızıltepe´de bu balığı getirdiğimizi duyanlar görmek için tesise akın etti. Tabi böyle büyük balık suyun az olmasından dolayı buralarda yetişmiyorlar. Balığın ağırlığı 60-70 kilogram civarı boyu ise yaklaşık 1,6 metre civarındadır. Nerden bakarsanız hem ağırlık hem de boy olarak bir yetişkinle aynıdır. Eskidende tesisimiz kalabalık oluyordu ama balığın gelmesiyle müşterilerimiz daha da çoğaldı. Bu balığı kesmeyi düşünmüyorum çok meşakkatli bir şekilde getirdik. Burada sürekli kalacak tesise gelenlerin görmesi için tabi halkın gösterdiği ilgiden çok memnunuz.? diye belirtti.

TDKD projesinin onaylandığı takdirde tesisi büyütüp yaklaşık 25 kişiye istihdam doğacağına vurgu yapan Aslan, ?Tesisimiz Mardin ile Kızıltepe ye aynı mesafede uzaklıktadır. Yaklaşık 20 kilometredir. Yaklaşık sekiz yıldır bu işi yapıyorum. İlk önce ufak, ufak başladık. Şuanda 13 kişi tesiste çalışıyor ama bizim bir TDKD projemiz var. İnşallah projemiz gerçekleştirildiğinde 6 buçuk dönüm üzerinde nerden bakarsanız istihdam yönünde 25 çalışanı olacağını düşünüyorum. Projemiz Ankara´dadır inşallah onaylandığında Avrupa standartlarında bir tesis açacağız. Hem müşterimiz hem de çalışanımız daha fazla olacak. Proje onaylandıktan sonra İnşallah işimizi daha da büyüteceğiz diye düşünüyorum.?

Balıkların doğal dere ortamında büyüdüğünü aktaran Aslan, ?Getirdiğimiz balıklar 100-150 gram civarında burada büyüterek hem canlı satış yapıyoruz hem de gelen müşterilere pişirip veriyoruz. Kışın balıklarımızı havuzlarda muhafaza ediyoruz. Yazın ise dereye bırakıyoruz. Balıklar doğal dere ortamında büyüyorlar.? ifadelerini kullandı.

Ramazan ayı boyunda gündüzleri kapalı iftar ve savur vakitlerin açık olacaklarını hatırlatan Aslan, ?Bölgemizde aşırı sıcaklık olduğu için genelde hafta sonları halkımız serinlemek için serin yerleri tercih ediyorlar. Tesisimiz de diğer yerlere nazaran daha yakındır. Vatandaşlar da tercih edip geliyorlar. Malumunuz birkaç gün sonra mübarek Ramazan ayına gireceğiz. Gündüzleri kapalı olacağız. Tesisimiz üretim çiftliği olduğu için Sadece canlı balık satışımız olacak ama akşamları iftardan sahura kadar açık olacağız inşallah.? diye konuştu.

Aslan, ?Canlı alabalığın yanında serada organik sebze de yetiştiriyoruz. Sebzelerimiz organik olduğu için gelen müşterilerden çok rağbet görüyor.? dedi.

Müşterilerden Cengiz İzgiç ise, ?Bu balığı gördüm hayretler içerisinde kaldım ilk defa böyle büyük bir balık görüyorum. Bu balığın 2 çocuğumdan hem daha büyük hem de daha ağır olduğuna inanıyorum. Bu da Allah´ın bize verdiği bir nimettir. İnsanın bunu görüp de şaşırmaması mümkün değil? diyerek duygularını dile getirdi. 


Anahtar Kelimeler: