Kürtçe Tiyatro Karo´ya yoğun ilgi

Mardin Kızıltepe´de Deniz Kültür Sanat ve Spor Kulübü Derneğinin desteği ile ve Gez Tiyatro´nun sahneye koyduğu Karo (Qaro) Kürtçe Tiyatro Oyunu büyük beğeni topladı. Komedi türü olan Karo gerçek bir hikayeden esinlenerek izleyici karşısına çıkıyor. Oyund

Yaşam 16.12.2018 17:09:44 0
Kürtçe Tiyatro Karo´ya yoğun ilgi

SELMAN GÜNEŞ

Kızıltepe´de yönetiminde aynı aileden 6 kişinin olduğu Deniz Kültür Sanat ve Spor Kulübü Derneğinin sanatsal faaliyetleri devam ediyor. Derneğin katkılarıyla Gez Tiyatronun sahneye koyduğu Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonunda  Karo (Qaro) Kürtçe Tiyatro Oyunu sahnelendi. Gerçekten yaşanmış bir hikayeden alıntı olan oyunda kötülüğün bir fayda vermeyeceği vurgusu yapılıyor.  Oyun içinde topluma bir çok mesajlar da veriliyor. Köylü Bekir´in kendi köylüsü Ferhat´ı dolandırmak için ABD´ye kadar gitmesi ve burada Ferhat´ın ölümüne neden olan Bekir´in başına da türlü türlü olaylar gelir.  Ferhat´ın ölümüne sebep olan Bekir Ferhat´ın mal varlığına el koysa da vicdan azabından kalp krizi geçirir ve dünya malı ona da kalmaz. Komedi türü olan Karo Kızıltepelilerden büyük beğeni aldı.

Oyunun Yönetmenliğini Cengiz Koday, yazarlığını Orhan Elban, oyunculuğunu yine Orhan Elban, İzzettin  Kuday, Doğan Kuday, Ömer Günenç, Helin Yıldız, Hanife Sincar, İbrahim Budak ve Ömer Fırat Özdemir yaptı.

Yönetmen Cengiz Kuday, ?Bu oyunuzuz kötülük üzerine çıktı. Amacımız kötülük yapmak isteyen insanlara kötülüğün bir fayda getirmeyeceği mesajını vermek. Her şeyin kötülük olmadığını, iyiliğin de olduğunu anlatmak istedik. İnsanlarımız iyilik ile ön plana çıksın. Hiç kimse birbirini kandırmasın. Kimse kötülükle ön plana çımasın istiyoruz.? dedi.

 

Tiyatroyu izleyen Kızıltepe Gençlik ve Spor Müdürü İmran Tekin, ?Deniz Kültür Sanat ve Spor Kulübü Derneğindeki Kudaylar ailesi sanatçı bir aile olarak biliniyor. 300 bin nüfuslu Kızıltepe´mizde gençlerimiz ve çocuklarımız maalesef internet bağımlısı olmuş. Bu sanatsal çalışmalar inşallah daha da ilerleyecek. Kuday kardeşler gençlik merkezimiz de gençlerimizle de çok ilgileniyorlar. Bundan dolayı kendilerine tekrar teşekkür ederim.? diye konuştu.

 

Oyunun yazarlığını yapan Orhan Elban, Kürtçe bir oyun sahnelediklerini ifade ederek mesajlarının kötülük üzerine olduğunu söyledi. Elban, ?En önemli mesajımız dil ve kültür üzerineydi.? açıklamasını yaptı./resimler/2018-12/16/1712561379628.jpg