Mahmut Demirtaş: Üniversiteler bulundukları kentin sosyal, ekonomik ortamını şekillendiriyor

Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş, “Üniversite ve Şehir” konulu konferansta konuştu.

Eğitim 17.12.2021 11:19:00 0
Mahmut Demirtaş: Üniversiteler bulundukları kentin sosyal, ekonomik ortamını şekillendiriyor

Üniversitelerin, milletlerin medeniyet yolunu aydınlatan, bulundukları kentin sosyal, kültürel ve ekonomik ortamını şekillendiren kurumlar olduğunu söyleyen Vali Mahmut Demirtaş, "Artuklu Üniversitemizin düzenlediği “Şehir ve Üniversite” konulu konferansımıza ve 2021 yılında üniversitemize katkı sağlayan hayırseverlerimize teşekkür programımıza hoş geldiniz diyor; sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum. Öncelikle yoğun programına rağmen ilimize teşrifleriyle bizleri onurlandıran Sayın Başkanımıza teşekkür ediyorum. Medeniyetlerin kesişim noktası Mardin’imize bir kez daha hoş geldiniz diyorum." dedi.
Üniversitelerin şehirler üzerindeki etkisine değinen Demirtaş, "Üniversiteler, milletlerin medeniyet yolunu aydınlatan, bulundukları kentin sosyal, kültürel ve ekonomik ortamını şekillendiren kurumlardır. Bilimin ve teknolojinin baş döndüren bir hızla geliştiği bugünün dünyasında, üniversitelerin rolü ve konumu da buna paralel olarak önemli bir değişim ve dönüşüm yaşamaktadır. Bu meyanda şehir ve üniversite ilişkisi de yeniden tanımlanması icap eden hususların başında gelmektedir." açıklamasını yaptı. 
Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü: "Eskinin kentten izole, kendi kabuğunda, dünyadan azade üniversite anlayışı, bugün yerini kentin odağında, şehir ve o şehrin insanlarıyla iç içe, kent ekonomisinin, sanayisinin, tarımının merkezinde yeni bir üniversite profiline bırakmıştır.
Aslen olması gereken de budur. Bugün her şehrinde üniversitesi bulunan ülkemiz, kent aktörleri arasında mümtaz bir yere sahip üniversite çevresini, mutlak surette kent yönetimi içerisine dâhil etmelidir. Akademik iklimin bilgi, birikim ve tecrübelerini kent kalkınması, kentlerimizin sosyal, kültürel ve ekonomik ivmelerinin arttırılması noktasında kullanmalıdır. Bu bağlamda fiziki imkânların sağlanmasına, eğitim altyapısının güçlendirilmesine paralel olarak kent-üniversite kesişimini sağlamak amacıyla bizler de çalışmalarımızı yoğun bir biçimde sürdürüyoruz. Mardin gibi tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan ve kadim bir kültürü, köklü bir mirası günümüze taşıyan önemli merkezi, çağın gerektirdiği bu işbirliğinde birleştiriyoruz. Mardin'imizin gerçek potansiyelini ortaya koymak; tarımda, sanayide, hayvancılıkta, el sanatlarında, ticarette, imalat sanayinde, turizmde, eğitimde,  kültürde ve sanatta başa güreşen bir Mardin'den söz edebilmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Kıymetli Konuklar, Bu meyanda 750 yataklı Şehir Hastanesi ve Üniversitemiz bünyesinde Tıp Fakültesi kurulması kararını veren başta Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz ediyorum. Aynı şekilde Yök Başkanına, Yök Genel Kuruluna, süreç boyunca büyük çaba gösteren Mardin milletvekillerimiz ile siyasetçilerine, Artuklu Üniversitesi Rektörüne, Sivil Toplum Kuruluşlarımıza, hayırsever iş insanlarımıza ve sürece katkı sağlayan herkese, kıymetli hemşerilerim adına teşekkür ediyorum.
Ayrıca devlet-millet işbirliğinin kentimizde arttırılması için tüm kurumlarımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmalarımızı mesaisini, maddi ve manevi imkânlarını kıymetli hemşerilerimiz için harcayan hayırsever kardeşlerimizle birlikte yapıyoruz. Son dönemde kentimizin eğitim ve barınma altyapısını güçlendiren Midyat Sanat ve Tasarım Fakültemizi, Midyat Kız Yurdumuzu ve Nusaybin Meslek Yüksek Okulumuzu hayırsever kardeşlerimizin katkılarıyla hizmete hazırlıyoruz."
Mardin'de büyük projelere imza atılacağını altını çizen Demirtaş, "Buradan Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçı Birliği Başkanımız Mahsum Altunkaya Midyat Belediye Başkanımız Veysi Şahin ve Nusaybin Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanımız Ömer Özel’e teşekkür ediyorum. Önümüzdeki dönemde nice yatırımlara bu hizmetlerin örnek teşkil etmesini temenni ediyorum. İnanıyorum ki gerçekleştireceğimiz bu fiziki yatırımlar ve hayata geçirilecek akademik faaliyetlerle üniversitemiz başarılarını artıracak; üniversitemizle birlikte Mardin'imizin adı da kendisine üst sıralarda yer bulacaktır. El ele verdiğimizde, birbirimize kenetlendiğimizde bu sinerjiyi yakalayacağımıza, ülkemizin Ortadoğu'ya açılan kapısı Mardin'de büyük projelere imza atacağımıza tüm kalbimle inanıyorum.
Bu vesileyle “Şehir ve Üniversite” konulu konferansımızın ülkemize ve kentimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Konferansın ve teşekkür programının hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyor; sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum." şeklinde konuştu.