Mardin Barosu Hayvan Barınağı raporunu açıkladı

Mardin Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, Mardin Büyükşehir Belediyesi´ne ait Hayvan Barınağı´nda yaptığı incelemelere ilişkin raporunda bir barınağın Mardin´e yetersiz olduğuna söyledi.

Gündem 22.08.2020 09:07:31 0
Mardin Barosu Hayvan Barınağı raporunu açıkladı

Mardin Barosu Hayvan Hakları komisyonu  Mardin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Sokak Hayvanları ve Rehabilitasyon Merkezini ziyaret edilerek gözlem yaptı.

 Ziyarete Mardin Barosu Genel Sekreteri ve Komisyon Koordinatörü Av. Sezgin Dinç, Baro Üyeleri Av. Mahmut Bingül, Av. Ali Kahraman, Av. Nimetullah Düzgün ve Av. Ümit Aslan´ın da hazır bulundukları görüşme ve gözlem sonucunda aşağıdaki tespitler yapıldı.

 

1- Mardin il ve ilçeleri düşünüldüğünde sadece bir Rehabilitasyon Merkezinin olması ihtiyacı karşılamamaktadır. Bu sebeple en azından Derik Mazıdağı ve Kızıltepe için bir ve Dargeçit Midyat ve Nusaybin için bir rehabilitasyon merkezlerinin veya kısırlaştırma merkezlerinin kurulması gerekmektedir. Nitekim ilçelerde acil müdahale edilecek bir hayvanın olması halinde bu hayvanın Mardin´de bulunan merkeze getirilmesi hem hayvanın sağlığı açısından geç kalınacak bir durum olacaktır hem de vatandaşın hayvanı Mardin´e getirmesi ihtimali çok düşüktür.

 

2- Mardin´de bulunan mevcut Sokak Hayvanları ve Rehabilitasyon Merkezinde yoğun bir şekilde çalıştıkları gözlemlenmiş fakat mevcut durumda sadece bir veteriner hekim bulunmakta, uzman hekim bulunmamaktadır. Ancak merkeze gelen hayvan sayısı düşünüldüğünde bir veteriner hekimin oldukça yetersiz kaldığı tespit edilmiştir. Bu sebeple merkeze en azından bir uzman veteriner hekim alımının yapılması gerekmektedir.

 

3- Barınak yetkilileri ile Komisyonumuzun yapmış olduğu görüşmede Mardin ilinde son zamanlarda yoğun köpek popülasyonunun nedenlerinden biri olarak çevre illerden zaman zaman araçlarla köpek bırakıldığı belirtilmiştir. Bu konuda diğer illerden hayvanları toplayarak Mardin ili sınırları içerisinde hayvanları bırakan kişilerin tespiti ve ilgili yaptırımların yapılması hususunda da görevlilerin daha duyarlı olması gerekmektedir.

 

Komisyon olarak Mardin Büyükşehir Belediyesi ile görüşüp bu tespitlerimizi paylaşacak ve çözümün üretilmesi konusunda taleplerimiz olacaktır.