Mardin 6. Ulusal Fotoğrafçılar Maratonu yine tartışma konusu oldu

HABER MERKEZİ

Gündem 28.11.2023 10:57:00 0
Mardin 6. Ulusal Fotoğrafçılar Maratonu yine tartışma konusu oldu

Mardin’de bu yıl 6’ncısı düzenlenen Mardin 6. Ulusal Fotoğrafçılar Maratonu'nda bazı katılımcılar sistemin çökmesinden dolayı fotoğrafını yükleyemedi. Bazı yarışmacılar da geçtiğimiz yıl çekilen ve kurgu şekilde yapılan foroğrafların benzlerlerine bu yıl ödül verildiğini ileri sürdü.

Mardin’de düzenlenen 6’ncı Fotoğraf yarışmasının sonuçları belli oldu. Artuklu Üniveristesi sosyal medya hesabından yarışmanın birincisinin öğrencileri olduğunu açıkladı. Birinci gelen fotoğrafa bakanlar ‘Bu fotoğrafın neyine birincilik verildi?’ sorusunu sordu.

Geçtiğimiz gün düzenlenen törenle de yarışmayı kazananlara ve seçkiye seçilenlere ödülleri verildi. Ancak her yıl olduğu gibi bu yıl da Mardin Fotoğraf Yarışması yine tartışmalara neden oldu. Her yıl olduğu gibi yine kurgu fotoğrafların çekildiği ve ödül verildiği yarışma ile ilgili tartışmalar bu defa daha da kızıştı. Photoshop ve Grafik isimli internet sayfasında “Mardin Fotoğraf Yarışması Haksızlıkları ve Rezilliği” başlığıyla yazılan yazıda yarışmada yaşanan eksikliklerin yanı sıra farklı yıllarda çekilen, ödül verilen ve seçkiye giren fotoğrafların karşılaştırılması yapıldı.

KURGU FOTOĞRAFLAR TARTIŞMA KONUSU OLDU

“Son yıllarda Mardin’de gerçekleştirilen foto safari, foto maraton ve fotoğraf maratonu adı altında gerçekleştirilen fotoğraf yarışmalarında gerçekleştirilen haksızlıklar ve liyakatsizlik hakkında konuşmak istiyorum” diye başlayan yazıda “1. seçilen fotoğraf olsun sergilemede seçilen fotoğraflar olsun çoğu kurgu ve geçen yıllarda seçilen fotoğrafların bir adım sonrasından çekilmiş kareler olarak göze çarpmakta. Bu tür fotoğraf yarışmalarında asıl amaç, anı yakalamak ve şehrin simgelerini izleyiciye aktarmak olmalıdır. Ama ne yazık ki çoğu fotoğrafta geçen senelerde olduğu gibi bu sene de bunları görmek zor oldu.” ifadelerine yer verildi.

 

TEKNİK SIKINTI YAŞANILDI

Yarışmada bu yıl aynı zamanda “fotoğraf yükleme sitesinde gerçekleşen teknik sıkıntı sonrası, yaklaşık 30-40 katılımcı fotoğraflarını yükleyemedi” denilen yazıda çözün de üretilmediğine dikkat çekilerek, “Tam aksine yarışma kuralları dışında olan e-posta ile kim olduğu bilinmeyen bir kişiye fotoğrafların iletilmesi istendi. Katılım sağlayıp memleketlerine büyük bir hüsranla geri dönen katılımcılar büyük bir mağduriyet yaşadı” ifadelerini kullandı.

Yarışma sonuçları için tıklayınız: https://sonuc.tfsfonayliyarismalar.org/tr/yarisma-sonuc/sonuc/mardin-6-ulusal-fotografcilar-maratonu-tr