Mardin Milletvekili Beritan Güneş Mardin’deki elektrik kesintilerine dair soru önergesi verdi

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Mardin Milletvekili Beritan Güneş, elektrik kesintisine  ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Politika 23.06.2023 13:45:00 0
Mardin Milletvekili Beritan Güneş Mardin’deki elektrik kesintilerine dair soru önergesi verdi

 

Mardin ili Artuklu ilçesine bağlı Ambar köyü ve çevresinde özellikle haziran ayı başından beri artış gösteren, gün içinde beş- altı defaya kadar varan ve gün boyu devam eden, elektrik kesintileri yaşanmaktadır. Bu elektrik kesintileri, yurttaşların sıcak yaz aylarında gıdalarını muhafaza edememesine, iş ve gündelik yaşamlarında aksamalar olmasına sebebiyet vermektedir.

 

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Mardin Milletvekili Beritan Güneş, soru önergesinde şu ifadlere yer verdi.

2013 yılında özelleştirilen Dicle Elektrik ve Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde elektrik dağıtımı faaliyetinde bulunmaktadır. Özelleştirmenin gerçekleştirildiği 2013’ten bu yana DEDAŞ eliyle bölge illerinde birçok hukuksuz uygulamaya imza atılmaktadır. Kullanılan elektrikten fazla gelen faturalar, sıkça yaşanan elektrik kesintileri, “kayıp ve kaçak kullanım” konusunda yurttaşların zan altında ve yüksek meblağlarda cezalara maruz bırakılması, tarım arazilerine elektrik verilmemesi, bunun neticesinde yurttaşların göç etmeye mecbur bırakılması, ki bu durum “bölgenin insansızlaştırma” çabasında olunduğuna dair şüpheler doğurmaktadır, bu uygulamalardan ve sonuçlarından yalnızca birkaç tanesidir.

Mardin ili Artuklu ilçesine bağlı Ambar köyü ve çevresinde özellikle haziran ayı başından beri artış gösteren, gün içinde beş- altı defaya kadar varan ve gün boyu devam eden, elektrik kesintileri yaşanmaktadır. Bu elektrik kesintileri, yurttaşların sıcak yaz aylarında gıdalarını muhafaza edememesine, iş ve gündelik yaşamlarında aksamalar olmasına sebebiyet vermektedir. Elektrik kesintileri o kadar yüksek bir seviyeye gelmiştir ki artık elektrik dalgalanmalarından birçok tarlanın yandığı bilgisi de yine bölge halkı tarafından aktarılmaktadır. Ayrıca yüksek fatura bedellerini ödeyemeyen ve herhangi bir yapılandırmadan da faydalanamayan çiftçilerin, tarlalarındaki elektrik trafolarına da kolluk kuvvetleri eşliğinde DEDAŞ ekipleri tarafından el konulmaktadır.

Bu bağlamda;

1. DEDAŞ’ın elektrik dağıtım hizmeti verdiği illerdeki hukuksuz uygulamaları bilginiz dahilinde midir? Bu uygulamaların son bulmasına dönük bir çalışmanız olacak mıdır?

2. Ambar Köyü ve çevresinde son haftalarda yoğunlaşan elektrik kesintilerinden ötürü birçok mağduriyet yaşayan yurttaşların zararları tazmin edilecek midir?

CHP Grup Başkanvekili Köksal, Meclis’te asgari ücretli milyonların sesi oldu
CHP Grup Başkanvekili Köksal, Meclis’te asgari ücretli milyonların sesi oldu
3. DEDAŞ’ın sık elektrik kesintilerinden ötürü çiftçilerin yaşadıkları maddi kayıpları giderilmesi için herhangi bir çalışmanız olacak mıdır?

4. Faturasını ödemekte zorlanan çiftçiler için af ve yapılandırma seçenekleri dahil herhangi bir çalışmanız olacak mıdır?