Mardin Ovası’nda 20 bin dönüm arazi drone ile ilaçlandı, 400 ton buğday zayiatı önlendi

Mardin Ovası’nda bu buğday sezonunda 20 bin dönüm arazi drone ile zirai ilaçlama yapıldı. Ninova Tarım ve Drone ilaçlama yetkili Ziraat Mühendisi Mustafa Kılınç, 20 bin dönüm arazide 2 milyon 800 bin lira tasarruf sağlandığındı.

Ekonomi 15.06.2022 12:43:00 0
Mardin Ovası’nda 20 bin dönüm arazi drone ile ilaçlandı, 400 ton buğday zayiatı önlendi

Hayatın birçok alanında kullanılmaya başlanan drone teknolojisi tarım alanlarında da yaygınlaşıyor. Bir drone 10 dakikada 20 dönüm araziyi ilaçlayabiliyor. Bu hem zamandan hem ilaçtan tasarruf anlamına geliyor. Mardin Ovası’nda da zirai ilaçlamada bu sezon 20 bin dönüm buğday tarlası drone kullanıldı. 

Bereketli Mezopotamya Ovası semalarında uçmaya başlayan dronler sayesinde çiftçiler hem ekonomik açıdan hem de zaman açısından tasarruf etme imkânı buldu. Ziraat Mühendisi Mustafa Kılınç, geçmiş ile günümüzdeki tarımcılığın geldiği noktayı şöyle kıyaslıyor, “Eğer traktörle zirai ilaçlama yapılsaydı örneğin 20 bin dönümlük alan için 400 bin Tonluk su kullanılmış olurdu. Arazinin yaklaşık yüzde dördü kayıp olurdu. Bu zayiat çoğu kez yaklaşık yüzde 7’ye kadar çıkabiliyor. Fakat biz drone teknolojisi sayesinde bu 20 bin dönümlük arazi için sadece 20 ton su kullandık. Bu teknoloji sayesinde hem su için hem de ilaç için inanılmaz bir şekilde tasarruf sağlıyoruz. Bu şekilde hizmet verdiğimiz çiftçilerimiz hem ekonomik açıdan daha az giderleri oluyor, hem de tarımcılık daha hızlı yapıldığı için çiftçilerimiz zamandan da tasarruf sağlamış oluyorlar. 100 dönümlük bir alanı droneler yaklaşık 1,5 saatte ilaçlayabiliyor. Yani özetle çiftçilerimizin hem kendilerine ayırdıkları fazla vakitleri oluyor hem de daha az su ve ilaç kullandıkları için giderleri minimum düzeyde oluyor.”

Kılınç, bölgedeki tarıma yeni bir ivme kazandıran ve dünyada çiftçiler arasında kullanımı giderek yaygınlaşan dırone teknoloji üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Mardin’e 2021 yılında Ninova isminde ilk dronle zirai ilaçlama bayiliğini açtıklarını belirten kılınç şimdiye kadar yaklaşık 20 bin dönüm buğday tarlasını drone ile ilaçladıklarını aktardı.

Kılınç, drone hizmeti alan bütün çiftçilerin memnun kaldığına dikkat çekerek şöyle konuştu, “Sınır köylerinde sinyal kesiciler var bu tür yerleşkelerde droneler hareket edilebilir mi şeklindeki soruya ise şu cevabı verdi: Şimdiye kadar sınır hatlarındaki köylerden talepler vardı fakat gidemiyorduk. Fakat şu an özellikle bu sorunu çözmekle uğraşıyoruz. Dronelerin uçuşu için oradaki jandarma ve karakollardan izin almak gerekiyor. Güneydoğu’ya özel bir çalışmamız var. Yeni Droneler ile sinyal kesicilerin etkisini yüzde 80 oranında azaltıyor. Bir başka sıkıntımız da bazı çiftçilerin arazilerine yol gitmiyor. Kapasitesi daha yüksek olan 500 ila 700 metre arasında uçabilen droneleri biz de devreye soktuk.”

Kükürt müjdesi

Gelişen tarımcılık imkanları ile birlikte drone sayesinde artık bitkilere kükürt atılacağını müjdeleyen Kılınç, “Hepimiz biliyoruz ki kükürt bitkiler için çok yararlı bir maddedir. Biz artık önümüzdeki günlerde kükürdü de drone sayesinde bitki ile buluşturacağız. Bu pamuğa mısıra buğdaya faydalı olur. Özellikle de meyve ve sebze bitkilerine rahatlıkla kükürt atılabilecek. Şu an drone ile gübre atılması söz konusu.” İfadelerini kullandı.

Dronelerin kullanılması ve ehliyetlerin elde edilmesine de değişen Ziraat Mühendisi Kılınç, Birkaç alanda AR-Ge çalışmalarının devam ettiğini söyledi. 45 kişilik kurs açacaklarını da aktaran Kılınç drone ehliyeti için de şu açıklamayı yaptı, “Dronelerin satın alınması için bir ehliyet gerekli. Ehliyet eğitimi ve alımı için insanlar daha önce ya Ankara’ya ya Adana’ya ya İzmir’e ya Mersin’e gidiyorlardı. Fakat şimdi biz Ninova Tarım olarak şirketimizin üst katını 45 kişilik kurs olarak açacağız. Şimdiye kadar 10 kişi kayıt yaptırdı. Bu kursları bitirenler ehliyet sahibi olup drone kullanabilecek. Mardin’de ilk defa biz bu işi yapacağız inşallah. Bir aylık eğitim süresinden sonra katılımcılar sertifikalarını alıp 25 kilogramlık droneleri rahatlıkla uçurtabilir. Drone kullanılması konuya vakıf ziraat mühendislerinin gözetiminde olmalı. Bozulan ve teknik sorunları olan droneler için de hizmetlerimiz olacak. Ürünü alıp kullanan kişi İstanbul’a Ankara’ya gitmek zorunda kalmayacak. Onun dronesi tamir edilinceye kadar kendisine yedek bir drone vereceğiz ki mağdur olmasın. Ve bundan da hiçbir ücret talep etmiyoruz. Şu an satılan 10 litre ilaçlama yapabilen dronelerin ücretleri ortalama 220 bin TL’ye tekabül ediyor. Biz de 30 litrelik olan dronelerimiz de vardı ama pil sıkıntımız var. Bu yüzden bunları uzak yerlere gönderemiyorduk. Ama yakın zaman da buna da çözüm bulacağız. “

Harita mühendislerine eğitim vereceğiz

Arsa ve arazilerin ölçümleri için faydalı olacak dronelerin harita mühendislerinin de işini kolaylaştıracağını belirten Kılınç, harita mühendislerine de drone eğitimi vereceklerine değindi. “Bir daha ki çalışmamızda harita mühendislerine eğitim vereceğiz. Havadan çalışmaların nasıl yapıldığına dair eğitim veya seminerler vereceğiz. Harita mühendisleri araziler arasında nasıl bir haritalandırma yapılandırılma olacağını daha kolay öğrenir.” ifadelerini kullandı.