Mardin STK Platformu Mardin Müzesi Gündemi ile toplandı

Mardin Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Mardin Müzesinin Katolik Patrikliğine devir edileceği iddiası üzerine bir araya geldi.

Gündem 11.10.2022 09:32:00 0
Mardin STK Platformu Mardin Müzesi Gündemi ile toplandı

Mardin'de faaliyet gösteren 61 dernek, vakıf ve sendika başkan ve temsilcisinin bir araya gelerek kurduğu Mardin STK Platformu Mardin MÜSİAD Şube Başkanlığında bir toplantı düzenledi. 
MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Mehmet İleri'nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda Mardin STK Platformu Sözcüsü Mehmet Timurağaoğlu Mardin'in kültürel birlikteliğine vurgu yaparak Mardin'in İslam Medeniyetinin farklılıkları zenginlik gören çok dinli, çok dilli, çok kültürlü yapısını hala koruyabilen ender şehirlerden biri olduğuna dikkat çekti.
Ülkemizi normalleşme, sivilleşme ve demokratikleşme süreçlerinde Mardin STK Platformu bileşenleri olarak gerekli katkıyı sunduklarını ve bundan sonra da iyi ve doğru olana katkıya devam edeceklerini hatırlatan Timurağaoğlu, "Genelde bölgemiz ve ülkemiz, özelde de ilimiz ile alakalı konularda kamu yararını gözeterek; makuliyet ve meşruiyet içinde eleştiri, tavsiye ve taleplerimizi kamuoyu ile paylaşmaya çalışıyoruz."dedi.
Mimarlık Fakültesi olarak kullanılan bir binaya taşınmasına teşebbüs edilen Mardin Müzesi’nin boşaltılarak Mardin'de karşılığı bulunmayan bir gruba verilmesini doğru bulmadıklarını anlatan Timurağaoğlu, bu teşebbüsü kamu yararı açısından ve şehrin dini, sosyal ve kültürel dokusu açısından yanlış ve sıkıntılı bulduklarını ifade etti.
Mardin Müzesinin mevcut binası ile Katolik Patrikliğinin tarihi geçmişi ve bugünü hakkında bilgiler veren Timurağaoğlu, Süryani Cemaatinin Mardin'in ana bir unsuru olduğunu bildiklerini ve 1166 yılından 1932 yılına kadar Mardin Süryani Ortodoks Patriklik Merkezi olarak hizmet veren Deyrulzaferan Manastırının, tekrar aslına avdet etmesinin faydalı olacağını talep ve tavsiye etiklerini sözlerine ekledi.
Aralarında Memur-Sen, Ensar Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, MÜSİAD, TUGVA, Mimarlar Odası, Kızılay, Yeşilay, İHH, Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti ile Peygamber Sevdalıları Mardin Şube Başkanlarının da katıldığı toplantıda bir rapor hazırlanması kararı alındı. Görüş ve düşüncelerin alınmasından sonra hazırlanacak raporda Mardin STK Platformu Sekreteryası tarafından oluşturulacak bir heyetle konunun Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a  iletmek üzere Ankara'ya gönderilmesine karar verildi.
Heyet aynı konu hakkında  Mardin Valisi Mahmut Demirtaş ve AK Parti il başkanı Faruk Kılıç'ı da ziyaret ederek kendilerine bu konu hakkında bilgi verecek.