Mardin´de Ilısu Barajı ve HES Projesi Sempozyumu

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce düzenlenen Uluslararası Ilısu Barajı ve HES Projesi Sempozyumu´nun üncüsünü Mardin´de başladı. Kültür Varlıkları Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Altunel, Hasankeyf Müzesinde 3 bine yakın eserin sergilediği

Gündem 11.11.2019 13:35:24 0
Mardin´de Ilısu Barajı ve HES Projesi Sempozyumu

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce düzenlenen Uluslararası Ilısu Barajı ve HES Projesi Sempozyumu´nun üncüsünü Mardin´de başladı.  Kültür Varlıkları Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Altunel,  Hasankeyf Müzesinde 3 bine yakın eserin sergilediğini söyledi. Altunel, ?Bölgede özellikle bir çok höyük kazıldı. Bu höyüklerden Neolitk Çağ´a varıncaya kadar birçok döneme varıncaya kadar belgeleyen, işaretler çıktı? dedi.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Ilısu Barajı ve HES Projesi Sempozyumu, Mardin Valiliğinin ev sahipliğinde  bir otelde düzenledi. Sempozyum ve 3 gün sürecek.

Sempozyumun açılışında konuşan Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman,  projenin önemine değinerek, ?Ilısu Barajı ve HES Projesi çok önemli bir projeydi. Allah´a şükür bitti. Tabi bu projenin bir önemi var, herkes farklı şeyler söylese de? Çevreye duyarlı, kültür ve tabiat varlıklarına saygılı, bu nedenle de uzun süre devam eden bir proje oldu.? dedi.

Vali Yaman Mardin´de hedefin 5 buçuk milyon turist ağırlamak olduğunu anlattı. Yaman, ?Geçen sene 3 buçuk milyon turist ağırladık, 750 binden fazlası yatılı. Bugün itibariyle 4 milyonun üzerinde turistimiz var. Bu seneki hedefimiz 5 buçuk milyon inşallah bunu 31 Aralık´a kadar tutturacağız. 1 milyonun üzerinde turist ağırlamış olduk. Tabi bölge artık bu hele geldi. Artık huzur sağlandı, yatırımlar yapılıyor. Artık bölgedeki bütün şehirlerde huzur var.

 

Kültür Varlıkları Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Altunel de ?Bölgede özellikle bir çok höyük kazıldı. Bu höyüklerden Neolitk Çağ´a varıncaya kadar birçok döneme varıncaya kadar belgeleyen, işaretler çıktı. Biraz önce ifade ettiğim gibi Hasankeyf Müzesinde bugün sergilemeye başladığımız 3 binin üzerinde eser 24 bine yakın eser bulunmuş oldu. Bir kısmının konserveysen ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. Onları da tamamladıkça inşallah Hasankeyf Müzemizde mümkün olanları sergileyeceğiz? şeklinde  konuştu.

Açılan müzeyle Hasankeyf´in kültürünün yaşatılacağını anlatan Altunel, ?Küçücük bir ilçe için 24 bin metrekare toplamda kapalı alana sahip 5 bin metrekare sergi alanına sahip müzenin yapılmış olması bile bu bölgede çıkan çıkması muhtemel olan eserlerle ilgili bir ön görüydü.  Buradaki kültürel alanlar cömertliklerini göstermiş oldu. Dolayısıyla o eserleri şimdi görme zamanı. Hasankeyf´i belki otantik olarak yaşatma imkanı bulamayacağız ama bu müzeyle şehrin kültürü yaşatma imkanını bulmuş oluyoruz? ifadelerini kullandı.

Altunel sözlerini şöyle sürdürdü: ?Aynı tarihlerde tarihlenen eserler bulunmuş vaziyette. Bu eserlerimizi de yine Hasankeyf Müzesinde sergilemeye çalışıyoruz. Onu da inşallah ziyaretçilerimiz Hasankeyf Müzesinde görme imkanı bulacak. Ayrıca sağolsun DSİ´nin taşınmasını sağladığı Zeynel Bey Türbesi gibi ve diğer eserlerimizin müzemizin alanında onlarında restorasyonunun tamamlanma çalışmaları devam ediyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi önemli bir eser daha kazanmış oldu.?