?Mardin´de pamuk üretimi yüzde 70 azaldı?

Mardin Ovasında 60 bin dekarda ekilen pamuk hasadı başladı. Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, ?Pamuk üretimi Mardin ovamızda 10 yıldan bu yana yüzde 70-80 azaldığını söyleyebilirim.? dedi.

Gündem 1.10.2020 07:40:23 0
?Mardin´de pamuk üretimi yüzde 70 azaldı?

Tarım ülkesi olan Türkiye´de bir çok ürün gibi pamuk da ithal ediliyor. Bu günlerde Kızıltepe´de hasadı başlayan pamukta çiftçinin yüzü gülmüyor. İstediği desteği alamayan çiftçi ektiğini biçemiyor.

 

Pamuk Sektörü  ile ilgili sorularımızı cevaplayan Başkan Mehmet Şerif Öter, özellikle hasat döneminde yapılan ithalattan dert yanıyor. Salgın döneminde üretimin ne kadar önemli olduğunun bir kez daha anlaşıldığını belirten Öter, ?Pamuk stratejik bir üründür; İnsanlar için yağ, giyim, hayvanlar için yem hammaddesini karşıladığı ekonominin temel taşlarından olan tekstil sanayisi için olmasa olmazıdır. Ama maalesef gelin görün ki geniş yelpazede katma değer sağlayan bu değerli ürün ülkemizde gün geçtikçe üretimi azalıyor. Çünkü hak ettiği önem verilmiyor.? dedi.

 

 Mardin Ovasında yıldan yıla  pamuk üretim alanının azaldığını ifade eden Öter, Bu yıl pamuk üretim alanı 50-60 bin dekar arası. Geçen sene 140 bin dekar civarıydı. Pamuk üretimi Mardin ovamızda 10 yıldan bu yana yüzde 70-80 azaldığını söyleyebilirim.? şeklinde konuştu.

 

"Mardin çiftçileri Çukobirlik´ten istifade etmez"  

2020 yılı pamuk alım fiyatını da değerlendiren Öter şunları söyledi:

?Çukobirlik Fiyatı geçen seneye göre normal sayılır. Fakat Mardin çiftçilerimizin büyük çoğunluğu Pamuğunu Çukobirlik´e götürmez. Sebebi ise çiftçinin yüzde 90 Elektrik kurumuna borçlu ve hacizlidir. Dolayısıyla Mardin çiftçileri Çukobirlik´ten istifade etmez diye düşünüyorum.?

/resimler/2020-10/1/0747465703709.jpg 

"Korkarım pamuk üretimi ülkemizde biter"

?4 Yerli pamuk yerine Yunanistan pamuğu alınıyor. Yunanistan Türkiye´nin ithalat yaptığı ikinci ülke konumuna geldi. Artan maliyetleri de hesaplarsak İthal edilen pamuk yerli pamuğun fiyatını düşürmeyecek mi?? sorusunu öter şöyle yanıtladı:

?Maalesef Pamuk üretiminin azalmasına sebep olan en büyük olumsuzluklardan biride zamansız ve gereksiz ithalattır. Geçen sene de pamuk hasadı başladığı gibi büyük miktarda pamuk ithalatı yapıldı. Oysa hasat dönemlerinde çiftçiyi korumak adına ithalat yasaklanmalı. Bu şekilde devam ederse korkarım pamuk üretimi ülkemizde biter. Tıpkı kırmızı mercimek gibi. Dünyanın bir numaralı kırmızı mercimek ihracatçısı konumunda ne yazık ki şuanda en büyük ithalatçı konumuna gelmiş durumdayız. Hükümetimiz bu konuda gerekli önlemleri almalıdır.?

 

 "GAP 45 yıldır bir türlü bitmedi"

Artan maliyetlerin çiftçinin belini büktüğünü vurgulayan Öter ?Artan maliyetler  ülkemizin milli ekonomisinin belini de büküyor. Mardin Çiftçimizin belini büken, çaresiz bırakan en büyük maliyet girdisi elektriktir. Elektrik çok pahalı, Su kuyuları her geçen yıl derinleşiyor. Biran önce GAP kapsamında bulunan Sulama kanalları faaliyete geçmelidir. 45 yıldır bir türlü tamamlanamadı. İki büyük nehir Fırat ile Dicle ortasında bulunan Mardin ovamız çiftçilerin kendi zor imkanlarıyla kazdıkları yer yer 500-600 metre derinliği olan ve elektrikle su çekiyor. İki büyük nehrimizin suları şattül arap yani Basra körfezine boşa akıyor. Ana kanal bitmiş göletin büyük bir kısmı tamamlanmış. Hükümetimiz isterse kısa sürede gölet tamamlanır ve su bırakılabilir. Kılcal dağıtım kanallar tamamlanıncaya kadar gölete su bırakılırsa yer altı suları yükselir bu şekilde elektrik tüketimi düşebilir en azında Gap tamamlanıncaya kadar.? açıklamasını yaptı.

 

Pamuğun üretiminin devam etmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı tedbirler alması gerektiğini kaydeden Öter, ?Pamuk üretiminin Mardin ovamızda yeniden cazip hale gelebilmesi için GAP sulama kanalları faaliyete geçinceye kadar çiftçinin gücünü aşan ve sulamada kullanılan  elektrik tüketimi cazibe sulama tarifesine göre çiftçiden tahsil edilmeli. Bu konuda çiftçiye yardım etmesi gereken devletimizdir, Hükümetimizdir. Özel elektrik şirketi değildir.? ifadesini kullandı.

 

 Hasat döneminde ithalata izin verilmemeli

?Üretimin artırılması için çiftçiye üç konuda destek sağlanmalı? diyen Öter şöyle konuştu:

?1- Sulamada kullanılan elektrik desteği. 2- Ürün desteği üç yıldır destek miktarı 80 Kuruştur. Üç yıldan bu yana çiftçinin girdi maliyetleri elektrik, mazot, gübre, tohum, ilaç, ne kadar artmışsa buna göre destek artışı yapılmalı. 3 Pamuk hasadından en az iki ay önce hasat bitikten en az 3 ay sonrasına kadar ithalata izin verilmemeli.?