Mardin’de 8 saatlik elektrik kesintisine tepki

Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, Ankara’dan gelen yazıyla tarımsal sulamada kullanılan elektrikte günlük 8 saatlik elektrik kesintisi olacağını söyledi.

Gündem 29.07.2022 13:57:00 0
Mardin’de  8 saatlik elektrik kesintisine tepki

Kesintinin kabul edilmez olduğunu ifade eden Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, “Dün itibariyle aldığımız bilgiye göre bölgemizde elektrik hizmeti veren DEDAŞ’a Ankara’dan  bir yazı geldi. Tarımsal sulamada 4-4 saatlik kesintiye gidileceği yönünde bir tebligat geldi. Bunu biz duyduk ve yetkililere sorduk. Yetkililer kesintiyi doğruladı.  Tüketim çok olduğu için tafolar kaldırmıyormuş. Tabi gün içerisinde meydana gelen kesintileri de hesaba katacak olursak günde 12 saati bulan bir kesinti söz konusu.  Buda çiftçinin sulama yapmaması demektir. Pamukta çiçeklenme dönemine girdik.  Böyle bir kesinti olması Mardin’de  45 dereceyi bulan yaz sıcağında çiftçiye bir darbedir. Biz bunu kabul etmiyoruz.” dedi.

Yetkililerin kesinti konusunda geri adım atması gerektiğini belirten Erbeyi, “Bu sadece Mardin çiftçisini etkilemeyecek. Ülkenin tahıl ambarına da bir darbedir. Bundan geri adım atılmasını talep ediyoruz. Çiftçinin elektriği kesilince perişan oluyor. Birde meskenlere verilen enerji ve sulama kullanılan enerji  aynı hat üzerinde olduğu için mesken sahiplerine de bir zulümdür. Dünyada gıda krizi yaşanırken üreten çiftçiye bunun yapılmasını etik bulmuyoruz. Cumhurbaşkanı,  tarım bakanın buna el atması gerekiyor.” diye konuştu. 

 GAP Sulama kanallarına acilen suyun bırakılması gerektiğini ifade eden Erbeyi, “Bölgemizde ciddi bir sulama problemi olduğu bilinmektedir. Uzun yıllar hasretle beklediğimiz sulama kanalları henüz tamamlanmadı. Geldiğimiz noktada Derik Ovasının ve Kızıltepe Ovası’nın önemli bir kısmının sulanması için sulama kanallarının ve sulama borularını yapıldığı malumlarınızdır. Maalesef yapılan bu altyapı üzerinden henüz bir sulama yapılmamaktadır. Bu sulama  kanallarının hizmete açılması gecikmiştir. Bu sulama kanalları devreye girerse Derik ilçemizde 19 köy 80.000 dekar Kızıltepe ilçemizde 4 Köy 28.000 dekar  Olmak üzere toplam 23 köyümüz yaklaşık 108.000  dekar alan suya kavuşmuş olacaktır.” şeklinde konuştu.