Mardin’de 9’uncu tarım ve gıda fuarı açıldı

Bu yıl 9’uncusu düzenlenen “Uluslararası Mardin Tarım Ekipmanları Gıda ve Hayvancılık Fuarı” kapılarını açtı.

Gündem 25.10.2023 21:35:00 0
Mardin’de 9’uncu tarım ve gıda fuarı açıldı

Mardin Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve çeşitli kurumların desteğiyle tarım sektörünün ve Ortadoğu’nun önemli buluşma noktalarından biri olan Mardin’de Tarım Ekipmanları Gıda ve Hayvancılık Fuarı kapılarını açtı. Kızıltepe ilçesinde bir AVM’nin Fuar Alanında düzenlenen program, açılış konuşmalarıyla başladı.

Mardin Valisi Tuncay Akkoyun, açılışta yaptığı konuşmada, “Dünya nüfusunun hızla arttığı günümüzde, beslenmenin önemi daha da artmaktadır.
Tarım, hayvancılık ve gıda, insanlık tarihi boyunca olduğu gibi günümüzde de su, enerji ve teknolojiyle beraber stratejik ehemmiyetini devam ettirmektedir.
Gıda tedariğinde ülkemiz ve bölgemiz için ürün kalitesi, yüksek verim ve satış istikrarı sağlanmasında önemli rol oynamaktadır. Mardin’imiz, ilk çağlardan beri bereketli hilal olarak adlandırılan Mezopotamya Ovasına sahiptir. Bu verimli topraklarda devletimiz birçok yatırımı, projeyi hayata geçirmiş ve Mardinli hemşerilerimizin hizmetine sunmuştur. Mardin’imizin yüz ölçümünün %36,7’si olan 326 Bin hektarlık alanda tarımsal faaliyet sürdürülmektedir.
Tarım il müdürlüğümüz ve Büyükşehir Belediyemiz bünyesinde, Buğday, Üzüm, İncir, Halhali zeytini gibi tarım ürünlerinin markalaşma projelerinin yanı sıra tarımda modern sistemlerin kurulması, vatandaşlarımızın istihdamı için de önemli imkan sağlanmıştır.” dedi.

Vali Akkoyun,  “Mardin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı tarafından son yıllarda 24 Tarım ve Hayvancılık projesi tamamlanmış olup, 8 proje devam etmektedir. Tüm bu projelerde Mardin Büyükşehir Belediyesi olarak ₺131.514.608,28 TL katkı sağlanmıştır. Ürünlerimizin ekiminden hasadına ve depolanmasından satışına kadar yenilikçi ve modern bir anlayış oluşturduğumuz takdirde; il olarak, bölge olarak ve ülke olarak kalıcı başarılar yakalar ve tarımda dünyanın önde gelen yerlerinden biri olabiliriz. Tarım fuarları, tarım alanında faaliyet gösteren firmaların yeni ürün ve teknolojilerini çiftçilere tanıtmak, yeni pazarlama ve satış kanalları bulmak için önemli organizasyonlardır. Sektör paydaşlarını buluşturan bu fuarda bir araya gelmemizin temel nedeni, tarım ve hayvancılık sektörünün geleceğini şekillendirmek ve bu alandaki potansiyeli maksimum düzeyde değerlendirmektir. Siz değerli katılımcılar için bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmeniz, yeni iş birlikleri kurmanızı ve sektördeki en son gelişmeleri yakından takip etmeniz için bu fuar bir fırsattır.
Bu fuardan ülkemizin çeşitli şehirlerinden ya da yurtdışından gelen misafirlerimizle birlikte Mardinli çiftçilerimiz de yararlanmaktadır. Bu fuarlarla çiftçilerimiz son teknolojiyi verimli Mezopotamya topraklarında kullanmakta, üretimde verim sağlanmakta ve aynı şekilde yetiştiricilerimiz son teknolojik gelişmeler ile ürün kaybının önüne geçmektedir. Güçlü bir ülke olmanın şartlarından biri; tarım, hayvancılık ve gıda gibi alanlarda kendi kendine yeterek bu ihtiyaçlarını tam olarak karşılayabilmektir. Bunun sağlanması için tüm imkanlarımızla çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Hepinize başarılı ve verimli bir fuar dönemi geçirmenizi temenni eder, fuara katılım sağlayan üreticilere, firmalara ve Mardinli hemşehrilerime hayırlı olmasını dilerim.”” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmaları sonrasında Akkoyun ile protokol üyeleri tarafından kurdele kesilerek fuarın açılışı gerçekleştirildi. Vali Akkoyun, beraberindeki protokol üyeleriyle birlikte fuar alanı ve stantları gezerek firma yetkililerinden ürünleri hakkında bilgiler aldı. 29 Ekim’e kadar ziyaretçileri ağırlayacak olan fuarda firmaların tarım, hayvancılık ve gıda sektörlerindeki son teknolojiler ile ekipmanları tanıtılacak.

Açılış törenine Mardin Vali Tuncay Akkoyun, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral İdris Tataroğlu, İl Emniyet Müdürü Cebrail Buğday, Vali Yardımcısı Osman Çelikkol, Kızıltepe Kaymakamı Abdullah Şahin, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fatih Eroğlu, STK ve destek veren kurumların temsilcileri ile çiftçiler katıldı.


 


Anahtar Kelimeler: Mardin’ tarım fuarı açıldı