Mardin’de çiftçilerin kuraklık çığlığı

Mardin Ovasında 3.1 milyon dekarlık ekili alanın yaklaşık yüzde 70’i kurak tarım arazisi. Kıştan sonra beklenen yağışlar bahar mevsiminde de gelmeyince kuru tarım arazilerinde ekinler başakta kurumaya başladı.

Ekonomi 21.04.2021 15:21:00 0
Mardin’de çiftçilerin kuraklık çığlığı

Mardin Ovasında 3.1 milyon dekarlık ekili alanın yaklaşık yüzde 70’i kurak tarım arazisi.  Kıştan sonra beklenen yağışlar bahar mevsiminde de gelmeyince kuru tarım arazilerinde ekinler başakta kurumaya başladı. Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, çiftçinin üretebilmesi için hükümetten destek beklediklerini söyledi.

Dünyanın en büyük sulama projelerinden biri olan 32 milyar dolarlık Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) kapsadığı Mardin Ovası tarihin en kurak dönemlerinden birini yaşıyor. Yağışların az olması ve sulama projelerinin tamamlanamaması nedeniyle bölgede kuru buğday arazileri başak dolmadan kurumaya başladı. Uzmanların paylaştığı verilere göre Mardin’de yağışlar geçen yıla göre 3 kat azaldı. 3.1 milyon dekarlık ekili alanın yüzde 70’i kuru tarım yapılıyor. Beklenen yağışlar gelmeyince çiftçinin ekini başağa girer girmez kurumaya başladı.

İstenilen yağışların bir türlü gelmediğini ifade eden Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, “Ülke genelinde bir kuraklık var. Ama Mardin Ovasında yağan yağış çok az. Malumunuz bölgemiz tarım bölgesi ve burada buğday ekiyoruz, ektiğimiz buğday sulanmadan maalesef olmuyor. Bölgenin sulanmayan birçok kuru alanı kurumuştur. Bu saatten sonra toparlanması mümkün değildir” dedi.

Çiftçiye bu süreçte destek çıkılması için hükümete seslenen  Başkan Erbeyi, “Hükümetimize, Tarım Bakanlığına şunu söylüyoruz:   Zaten çiftçinin girdi maliyetler yüksektir, çiftçi zor durumdadır. Onun için Mardin çiftçisine kulak verin. Buradaki üretimi sürdüre bilmeleri için, ülke ekonomisine katkıda bulunması, ülkenin dürt bir yanına buğdayını gönderebilmesi için kulak verin. Kullandığımız enerji çok yüksek, TRT payının ve vergilerin 2021 faturalarından düşürülmesini talep ediyoruz. Hükümet üzerine düşeni yapsın.  Bu üretim hepimiz için gereklidir. Çiftçimizin yanında olalım ki üretim sürsün ve çiftçi gelecek yıl üretim yapabilsin” diye konuştu.