Mardin’de “Lojistiğin kadim güzergahı ipekyolu” temalı panel düzenlendi

MÜSİAD Mardin’de “Lojistiğin kadim güzergahı ipekyolu” temalı panelde sorunları çözümü konusunda panel düzenlendi.

Ekonomi 24.10.2023 09:44:00 0
Mardin’de “Lojistiğin kadim güzergahı ipekyolu” temalı panel düzenlendi

Artuklu Üniversitesi Rektörlük binası Vali Koçaklar toplantı salonunda düzenlenen program Kur’an tilaveti ile başladı. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından konuşmalar yapıldı.

MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Bülent Tekin yaptığı selamlama konuşmasında şunları söyledi:

“İsrail’in Filistinli kardeşlerimize uyguladığı sistematik soykırımı nefretle ve şiddetle kınıyor, saldırılarda ölen tüm kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneğimiz MÜSİAD 13.000’i aşan üyesi, 60.000’e yakın işletme ile 2.000.000 kişiye istihdam sağlayan, Yurt içinde 84, yurt dışında 71 farklı ülke ve 85 noktada toplamda 169 nokta ile hizmet veren bir sermaye platformudur.

Küçük bir köy haline gelen dünyamızda küresel ticarette yalnızca üretim yapmak değil, bunun ihraç pazarlarına tedariki de son derece önem arz ediyor. Bu noktada lojistik sektörü üreticilerin yanında yer alarak yalnızca taşımacılık yapmıyor. Lojistik sektörü, elleçleme, depolama, envanter yönetimi, sigortalama, gümrükleme ve diğer katma değerli hizmetlerin hepsini bir disiplin içerisinde üreticilere sunuyor. Tüm bu çalışma modellerinin uyumlu sürdürülmesi, lojistik hizmetlerinde ürünün hızlı, güvenilir, uygun maliyette ve çevre dostu bir şekilde tedarikini sağlıyor. Ancak 2020 yılı COVID-19 pandemisi nedeniyle öyle sorunlar ortaya koydu ki, birçok ülke için ürün tedariki kimi zamanlarda yapılamaz bir hal alarak küresel ticaret durma noktasına geldiğini müşahede ettik. Bundan sonra buna benzer bazı durumlarının olmayacağı anlamına da gelmiyor ne yazık ki. Bu yüzden sektörün bu ve buna benzer olumsuz şartlarda hazır olması büyük bir önem arz etmektedir.

Lojistik sektörünün yoğun faaliyette bulunulan Mardin’imizde böyle bir paneli düzenliyor olmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz. Programın tüm safhalarında emeği olan, Genel Merkez den katılım sağlayan heyetimize, Panelist olarak kıymetli sunumlarını yapacak olan panelistlerimize, Müsiad Mardin Şubemizin kıymetli yönetim Kurulu üyelerimize ve en önemlisi de panelimize uzaktan yakından katılan siz kıymetli haziruna ayrı ayrı teşekkür ederim.” Dedi.

MÜSİAD Genel Merkez Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Mehmet Metin Korkmaz ise  şöyle konuştu:
“Panelimizin teması olan ““Lojistiğin kadim güzergahı ipekyolu” başlığından yola çıkarak başlamak istiyorum. Mardin farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış geçmişten bu güne tarihi ve kültürel birikimi ile öne çıkmış şehirlerimizden birisidir.

Mardin ““Lojistiğin kadim güzergahı ipekyolu” temamızın rotasının üzerinde yer almıştır.  Şehrimiz özellikle turizmde önde gelen destinasyon tercihlerinden birisi olarak kendisini göstermiştir. Lojistik faaliyet ve kabiliyetlerimizin neticeye ulaşmada hasetsen mühim rol oynadığı dış ticaret ve özellikle ihracatımız içinde değerlendirme yaptığımızda ülkemizin ikinci büyük ihracat pazarı olan Irak’a olan yakınlık her ne kadar stabil olmayan durumların olduğu Suriye ile olan komşuluk bölgenin ve özellikle Mardin’imizin konumu ehemiyet arz etmektedir. Türkiye’de lojistik sektörünün nispeten yeni bir sektör olması nedeniyle önceki kalkınma planlarında dile getirilen bu ve benzeri sorunlar hala çözüm beklemektedir.” Dedi.