Mardin’de mısır hasadına başlayan çiftçi sevinemiyor

Kızıltepeli çiftçi Osman Ataman, mısır hasadına sevinemediğini söyledi. Ataman, “Bütün köylerde elektrikler kesiliyordu. Burada mısırlar dengesiz gelişti. Verim düşüklüğünün en büyük nedeni de bu dur.” dedi.

Ekonomi 13.11.2020 10:45:00 0
Mardin’de mısır hasadına başlayan çiftçi sevinemiyor

Mezopotamya'nın en verimli topraklarını bünyesinde barındıran Mardin’in Kızıltepe Ovası'nda ikinci ürün olan mısır hasadı yapıldı.

Türkiye’nin en önemli hububat merkezlerinden biri olan Kızıltepe Ovasında buğday biçildikten sonra Temmuz ayında ikinci ürün olarak ekilen mısır da Kasım ayı ile birlikte hasadı başladı. Çiftçiler bu sene elektrik sorunu yaşadıkları için mısırı zamanında sulayamadı. Bu olumsuzluk verime de yansıdı. Çiftiler bu sene verimin düşük olduğunu söylüyor.

“Çok kabarık faturalar”

İnandı  Köyünde çiftçilik yaman Osman Ataman, “Mısır hasadımız başladı ancak bu sene verim düşüklüğü yaşanılıyor. Sıcak havalardan dolayı, Bizim tek sorunumuz elektrik sorunu. Elektrik belası başımıza bela olmuş. Çok kabarık faturalar geliyor. Bunun altından kalkamıyoruz. Bu sene bölgemizde hemen hemen yüzde 60 civarında mısır ekimi yapılmadı. Tarlalar boş kaldı. En büyük gereç de elektrik sorunuydu. Zaten günde bir saat bırakılıyordu. Bütün köylerde elektrikler kesiliyordu. Burada mısırlar dengesiz gelişti. Verim düşüklüğünün en büyük nedeni de bu dur. Hatta içme suyu bile bulamıyorduk. DEDAŞ müdürü cezaevine girdikten sonra biraz düzelme oldu. Tabi verim kaybı orada oldu.” diye konuştu.

Faruk Meşe de geçtiğimiz sene dönümde bin 20 – ton verirken bu sene 600-700 kiloya düştüğünü söyleyerek büyük verim kaybının olduğunu ifade etti.