‘’Mardin’de Öz Kaynak ve Tesisleşme Sorunu’’

Mardin Artuklu Üniversitesi Akademisyen, Futbol Antrenörü Ozan Çelik, Mardin ve ilçelerindeki spor tesislerinin olmayışı ve öz kaynağı ele aldı.

Gündem 21.04.2022 09:44:00 0
‘’Mardin’de Öz Kaynak ve Tesisleşme Sorunu’’

Son dönemde ilimizde yaşanan gelişmeler ve sporcularımızın sergiledikleri performans dikkate alındığında ilimiz özelinde bütün spor branşlarında özellikle futbolda çok ciddi öz kaynak eksikliklerinin olduğu inkar edilemez bir gerçektir. İlimizde açılan spor okullarının çoğunun, bazı istisna yerler dışında, bu spor okullarında verilen temel eğitim maalesef yetersiz veya yüzeysel kalması buna sebep olarak görülmektedir. Oysa esasında öz kaynağa yatırım yapıp buradan yetişecek sporculara gerekli şansı tanıyarak onlara sabır gösterip gelişimlerini sağlarsak, hem daha az maliyetli hem de kulüplerin geleceğini de güvence altına alacak çok verimli bir yatırım olacaktır. 

Tabi öz kaynaktan bahsedip,  tesisleşmenin öz kaynaktan bağımsız olarak düşünülmemesi gerekir. Burada da öz kaynaktaki durumdan farklı bir durum söz konusu değildir. Özellikle tesisleşme sorunu ile birlikte gelişim liglerinin oluşturulamaması, ilimizdeki yetenek açısından zengin olan sporcu sayısının artmaması önündeki engellerden olduğunu söyleyebiliriz. İlimizdeki tesisleşme sorununun çözümü ile birlikte spor okullarında eğitim gören ve spor kulüplerimizin öz kaynağından daha önce bu branşlarda yarışmacı olarak görev almış ayrıca spor alanında eğitimli kişiler tarafından yetiştirilen sporcuların, ki bu da spor camiasının kenetlenmesi ile olur,  ilimizdeki spor branşlarında mücadele eden kulüplerimize ve aynı zamanda ülkemizdeki diğer spor branşlarında mücadele eden spor kulüplerine kazandırılmasına zemin hazırlayacaktır.

İlimizde spor kültürünü yerleştirebilmemiz, profesyonel liglerde mücadele eden kulüp sayımızı arttırabilmemiz ve bunu kalıcı bir hale getirebilmemiz için sporun içerisindeki yöneticiler, antrenörler, sporcular, medya ve hatta taraftarlarının yanı sıra bu alandaki bilimselliği de işin içerisine katarak, aynı zamanda sporun tüm paydaşlarının popülizmden uzaklaştırılması ile başarılı olunabileceği yadsınamaz bir gerçektir.

Söz konusu spor kültürünün ilimizde yerleşebilmesi, sporun içerisinden gelen ve bu alanda eğitim gören yönetici ve antrenörlerin görev ve sorumluluk alması ile birlikte gerçekleşebileceği ve bu da çok sayıda yetenekli sporcunun bu camiaya kazandırılmasına zemin hazırlayacaktır. Çözüm önerilerinin yanı sıra sporun tüm paydaşlarının MENTAL AÇIDAN DESTEK almaları gerektiğinden söz etmeden geçilmemesi gerekir.

KAYANAK: Mardin Artuklu Üniversitesi Akademisyen, Futbol Antrenörü Ozan Çelik