Mardin’de pamuk üreticisi mutsuz

Mardin Ovası’nda pamuk hasadı devam ederken verim çiftçiyi memnun etse de girdi fiyatları karamsar bir tablo ortaya koyuyor.

Ekonomi 19.10.2022 10:49:00 0
Mardin’de pamuk üreticisi mutsuz

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin önemli hububat merkezlerinden 3 milyon dönümlük Mardin Ovası’nda pamuk hasadı devam ediyor.Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre, geçen yıl 59 bin 541 dekar alanda 33 bin ton pamuk üretimi yapılan ovada bu yıl 40 bin tondan fazla rekolte bekleniyor. Verimden memnun olan çiftçi fiyatlardan dert yanıyor. 

15 yıldır pamuk üreticisi olan Mehmet Çimen, pamuğun alış fiyatının girdi maliyetlerini kurtarmadığını söylüyor. 300 dönüm pamuk eken Çimen, “Her sene pamuk verimi fazla değildi. Bu sene verim iyi ancak fiyatlarlar bizi kurtarmıyor. Sezon başında sadece ilaca 750 bin  verdim. Bunun işçisi, gübresi mazotu var. Mazot fiyatları çok yüksek. Pamuk ekimi zamanında mazotun filtresini 30 bin liradan aldım. Pamuğun kilosu şuan 14-15-16 lira. Çiftçi pamuğunu bu fiyattan satarsa zarar edecek. Açıklanan fiyat 40 randıman 21 TL, Randıman başına 4 lira düşürdüğünüzde elimizde ne kalacak.  Ben 150 ton pamuk şu an fabrikaya verdim hesaplıyorum benim girdi maliyetlerimi çıkarmıyor.  Girdiler 3 kat 4 kat arttı.” dedi.


Anahtar Kelimeler: Mardin’ pamuk üreticisi mutsuz