Mardin'de tarihi çarşılar

Mardin Birinci Cadde’yi de içine alan eski çarşı, otantik havası ile sizleri geçmişe götürüyor.

Yaşam 1.04.2021 21:25:00 0
Mardin

Mardin, otantik çarşıları ile de ziyaretçilerine farklı alternatifler sunuyor. Mardin Birinci Cadde’yi de içine alan eski çarşı, otantik havası ile sizleri geçmişe götürüyor. Ticaret hayatının oldukça renkli olduğu kentte, her türlü esnaf ve zanaatkarı görmek mümkün. Mardin ve çevresindeki dükkanlar, pasajlar ve tarihi çarşılar Mardin’e özgü yiyecekler, takılar, otantik giysiler ve yöresel ürünlerle dolu. 

 

 Mardin eski şehir merkezinde, Birinci Cadde üzerinde çokça bulunan gümüş ve telkâri dükkanlarına uğrayabilir,  ara sokaklarda keşfe çıkıp, yöreye özgü baharatlar ve pek çok geleneksel ürünü satın alabilirsiniz.  Mardin'de halen faaliyette olan ve ziyaret edilen çarşılar ise, Ulu Camii etrafında yer alan Kayseriye Pasajı, Revaklı Çarşı ve Bakırcılar Çarşısı ile 1. Cadde üzerinde bulunan Kuyumcular Çarşısı'dır. 

 

Kayseriye Pasajı


Halk arasında Bedesten şeklinde tanınır. Ulu Caminin etrafında çarşılar içindedir. Artuklu dönemine ait olan bu yapı pek çok kez onarılmıştır. Bedesten iki ana bölümden oluşur. Güneye bakan kısmında bir sıra dükkan bulunmakta; iç kısımda yine dışarıdaki dükkanlara benzeyen mekanlar yapıyı çevrelemektedir. 

 

Revaklı Çarşı

 Sipahiler ya da Tellallar Çarşısı olarak da bilinen Revaklı Çarşı 17. yüzyıla tarihlendirilir.  Yolun iki yanında revaklar ve revakların arkasında birer sıra derin dükkanlar bulunur. 

Bakırcılar Çarşısı 

"Kazancılar Çarşısı" da denen çarşıda, bakırcılık zanaatı yaşatılmaya çalışılıyor. Bakırdan pek çok eşyanın bulunduğu çarşıya uğramanızı tavsiye ederiz. Bakır eşyalar arasında özellikle kahve fincanları, şahmeran işlemeli tepsiler, cezveler, ayran kaseleri ve şekerlikler yoğun talep görüyor.


Anahtar Kelimeler: Mardin' tarihi çarşılar