Mardin'de "Türk Mutfağı Haftası" Startı Verildi

Türk Mutfağı Haftası kapsamında Mardin'de bir hafta boyunca belirli alanlarda tanıtım etkinlikleri düzenlenecek.

Yaşam 25.05.2022 12:14:00 0
Mardin

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlenen, Asırlık Tariflerle ''Türk Mutfağı Haftası'' ilimizde Mardin Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi, Dicle Kalkınma Ajansı, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü iş birliğiyle Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirildi.


Müzik gösterileri eşliğinde, hazırlanan kaburga dolması, ikbebet, kibe, irok, sembusek ve badem şekeri, reyhan şerbeti yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunuldu.
 Programın açılışında 21-27 Mayıs tarihleri arasında kalan günlerin "Türk mutfağı Haftası" olarak ilan edildiğini vurgulayan Vali Demirtaş;


"Sayın Cumhurbaşkanımızın muhterem eşleri Emine Erdoğan Hanımefendi bu haftayı Türk mutfağı haftası olarak ilan etti. Ülkenin her tarafında yani 81 vilayetinde İnşallah kısmet olursa Türk yemeklerini tanıtacağız. Hakikaten lezzet durağı olan Türkiye'de yapılan yemekleri teker teker yapacağız ve gelen misafirlerimize tattıracağız. Tabii Mardin birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, hakikaten taşın dile geldiği, kilin sanata dönüştüğü bir yer. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve medeniyetlerin kesişim noktası olmuş Mardin’de bu medeniyetler hep kendisinden sonraki medeniyetlere bir takım güzel intibalar bırakmış ve kendi yemek kültürlerini bırakmış. Biz de işte bu kültürlerden esinlenerek Mardin'de bu hafta çeşitli yerlerde bu etkinliklerimizi sürdüreceğiz. Mardin hem bir Tarım kenti, bir Turizm kenti ve Ticaret kenti. Tarım kenti olmasının avantajı şu, buradaki üretilen tarım ürünleri bizim yemek kültürümüzü yansıtmış. Yani bir bulgur pilavı Mardin'in en önemli yemeklerinden bir tanesi. Makarnası, efendim içli köftesi her şeyi bunların tamamı tarım ürünlerinden elde edildiği için bu da çok ciddi bir etki yapıyor. Biz de Allah kısmet ederse bu hafta bu etkinliklerimizi çok canlı bir şekilde gelen Misafirlerimiz ile buluşturacağız. Şunu da özellikle ifade etmek istiyorum. Buraya gelen turistlere bir anket yapılıyor, bu ankette turistlere sorular soruluyor. Sorulardan bir tanesi de gittiğiniz yerde sizi en çok etkileyen konu nedir? diye sorulmuş. Ankete katılanların %70'i lezzet demiş. Onun için bizim hem restoranlarımızın çok mükemmel olması lazım, çok güzel ve çeşitli yemekler yapması lazım, otellerimizin çok daha iyi olması lazım. Ama şunu söyleyeyim, bizim en büyük eksikliğimiz yeteri kadar otellerimizin, konaklama merkezlerimizin olmaması, yeteri kadar restoranlarımızın olmamasıdır. İnşallah bu yıl beklentilerimiz çok daha büyük. Geçen sene 500 binin üzerinde konaklama oldu ve 3 milyona yakın da günübirlik vatandaşlar gelip bizim ilimizi ziyaret ettiler. Bu sene Allah kısmet ederse 5 milyona yakın turist bekliyoruz buraya" diye konuştu.