Mardin'de ulaşımda 'Serbest Kart' problemi

Mardin'de özel halk otobüsleri ve dolmuş sürücüleri ulaşımı ücretsiz kullananların fazlalığından dolayı her ay zarar ettiklerini ileri sürüyor. Serbest kart almayı hak kazananlar da sürücülerin kötü muamelesinden dert yanıyor.

Gündem 5.01.2023 09:08:00 0
Mardin

Mardin Büyükşehir Belediyesince 4 Nisan 2020 tarihinde  toplu taşıma araçlarında Elektronik Ücret Toplama Sistemi (EÜTS) akıllı kart dönemi başlatıldı. O dönemden buyana ulaşımda 'Serbest Kart' dönemi de Mardin'de başlatılmış oldu. Özel Halk Otobüsü (ÖHO) ve dolmuşçu esnafı akaryakıta gelen zamların ardından maliyetlerini karşılayamadıklarını belirterek, serbest kart kullananların fazlalığından da şikayetçi. 

Ücretsiz biniş imkanı sağlayan ‘Serbest Kart’ uygulaması. 65 yaş üzeri vatandaşların, belediye çalışanlarının bir kısmı, basın çalışanlarının, PTT çalışanı ve engelli vatandaşların ücretsiz ulaşımı kullandığını belirten esnaf,  ödenen tutarın yetersiz olduğunu ileri sürüyor. İşin bu kısmı esnafın şikayeti. 

İşin diğer tarafında da serbest kart sahiplerinin şoförler ile yaşadıkları problemler var. Bazı şoförlerin ‘Serbest Kart’ sahibi kişilere “Kartınız geçersiz”, “Bu kartınız ile geziyorsunuz” gibi söylemleri de mağduriyet yaratıyor. Örneğin geçtiğimiz günlerde serbest kart sahibi bir vatandaşın yaşadığı rencide edici durumu haber merkezimize gönderilen bir yazıda da ortaya çıktı.

Vatandaşın gönderdiği yazı şu şekilde:  "Bugün Mardin merkezde şehir içi otobüsünde şahit olduğum olaydan dolayı üzüntümü dile getirmek istiyorum. Yaşlı bir amcamız araca binerken yukarı Mardin'e gidilip  gidilmediğini  sordu. Ancak amca dediğine bin pişman oldu. Araç sürücüsü amcanın 65 yaş kartı olduğunu zannederek adama alaycı cevap vermeye başladı ve serbest kartınızla geziyorsunuz dedi. Ama adam 63 yaşında olduğunu söyleyerek yol ücretini uzattı.
 

Yaşlılarımıza bu şekilde davranılmaması gerekiyor. Ama maalesef serbest kartı olanlara bu muamele yapılıyor."

Durum böyleyken özel halk otobüsü işletmecilerinin taleplerinin makul bir şekilde çözüme kavuşması durumunda serbest kart sahibi kişilerin de rencide edici hal ve tavırlardan kurtulabileceği kanaati hakim. 


Anahtar Kelimeler: Mardin' ulaşımda 'Serbest ' problemi