Mardin’de vatandaş asgari ücretin 3 bin lira ve üzeri olmasını istiyor

Türkiye’de asgari ücret görüşmeleri 4 Aralık’ta başlıyor.  Mardin’in Kızıltepe ilçesinde vatandaş ve esnaf bir ailenin geçimini sağlayabilmesi için asgari ücretin an az 3 bin ve 4 bin lira arasında olması gerektiği görüşünde.

Ekonomi 1.12.2020 09:44:00 0
Mardin’de vatandaş asgari ücretin 3 bin lira ve üzeri olmasını istiyor

Türk-İş verilerine göre ekim ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 2.482,28 TL oldu. Ancak Türkiye’de asgari ücret 2 bin 327 lira 70 kuruş.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 4 Aralık cuma günü ilk toplantısını gerçekleştireceği açıklandı. Asgari ücrette yapılacak muhtemel artışlar da tartışılmaya başladı. Biz de mikrofonlarımızı vatandaşa uzattık vatandaş asgari ücretin en az 3 bin lira olması gerektiği görüşünde.

“En az 3 buçuk 4 bin lira olması gerekiyor”

Kızıltepe Cumhuriyet Meydanı’nda esnaf olan Hüseyin Özcan, “Olan fakir fukaraya oluyor. Zengin zaten malının derdinde. Olan bizim gibi garip esnafa oluyor. Burada çalışanlara en az 2 bin versen daha asgari ücret tutmuyor. Şimdi günlük 100 lira ayakkabı satsan bu nasıl olacak.  Aylık ödemeler var. Bu ödemeler nasıl olacak. Kredi çektim bunun ödemesi nasıl olacak. Tamam destek veriyorlar ama faiz olarak veriyorlar. Ben ev aldım esnaf ve sanatkarlardan 6 ay sonra bunun ödemesi gene gelecek. Yani olan fakir, fukara ve mazluma oluyor. Olan bize, yani esnafa oluyor. Hadi asgari ücret 2 buçuk diyelim. Ben ayda 600 lira kira ödüyorum. Şimdi bu kira tek değil ki benim geçimim nasıl olacak. 3 tane çocuğum var, bunları ben nasıl besleyeceğim. En az 3 buçuk 4 bin lira olması gerekiyor. 2 bin kira, elektrik, doğalgaz faturası olsun.” dedi.

“Gerçekten hayat pahalılığı çok arttı”

Ayakkabıcılar çarşısında esnaflık yapan Turan Kavan da “Yaklaşık 20 yıldır esnafız. Asgari ücret fakirin hakkıdır. Dar gelirli insanlar çalıştığı zaman ailesini geçindirebileceği bir ücreti devlet kendisine tahsis etmeli. Gerçekten hayat pahalılığı çok arttı. İnsan geçimini zor sağlıyor. En az asgari ücret 3 buçuk -4 bin lira olması gerekiyor ki insanlar geçimini sağlayabilsin. İnşallah bu yünde adım atılır. Umut ediyorum devlette bu yönde adımlar atar. Vatandaşlar da mağdur olmasın. Böyle bir beklentideyiz ve böyle olmasını istiyorum.” diye konuştu.

“Millet geçimini sağlayamıyor”

Uzun yıllardan beri kapalı çarşıda esnaflık yapan Mahmut Ertaş mevcut asgari ücretin vatandaşa yetmediğini ifade ederek şunları söyledi: “Millet geçimini sağlayamıyor, geçim çok zorlaştı. Her şey pahalı olmuş. Asgari ücret 3 bin lira bile olsa yetmez.”

“Esnaf sabahtan akşama kadar dükkanda boş oturuyor”

Esnafın çok zor günler geçirdiğini vurgulayan Ertaş, “Görüyorsunuz kimse yok. Sabah dükkanı nasıl açıyorsak akşam da böyle kapatıyoruz. Kira bir tarafta vergi bir tarafta birikiyor ve veremiyoruz. Siz de görüyorsunuz hiçbir esnaf iş yapıyor mu? Esnafın dükkanında kimse yok. Esnaf sabahtan akşama kadar dükkanda boş oturuyor.” şeklinde konuştu.