Mardin’de yağışlar yüzde 70 arttı

HABER SELMAN GÜNEŞ

Gündem 6.03.2024 11:58:00 0
Mardin’de yağışlar yüzde 70 arttı

Mardin Artuklu Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan, 2023 yılı kasım, aralık ve 2024 Ocak ayı itibariyle metrekareye yağış miktarının 380 milimetre olduğunu söyledi. Prof. Dr. Doğan, uzun yıllar ortalamasına bakıldığı zaman Mardin bölgesinde yığışların yüzde 70 arttığını belirtti.


Yağışların artmasıyla verimin de artacağını ifade eden Prof. Dr. Yusuf Doğan, “Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne baktığımız zaman sulama ihtiyacının en fazla olduğu bölge olduğunu söyleyebiliriz. Burada genel anlamda kuru tarım yapıldığı için ve yağışın az olması bakımından değerlendirdiğimiz zaman bir de sulama imkanı yoksa bu çiftçiler açısından su kıtlığına neden olur. Böylelikle istenilen düzeyde verim elde edememiş oluruz.” dedi.

Mardin’de uzun yıllar ortalamasına bakıldığı zaman 2023 Kasım, Aralık ve 2024 Ocak ayı verilerine göre yağışların uzun yıllar ortalamasına kıyasla yüzde 70 arttığını belirten Prof. Dr. Doğan, “Son 4 yılın verilerine baktığımız zaman özellikle sonbahar ve kış yağışları yani bunun içerisinde kasım aralık ocak karşılaştırması yapacak olursak 2020 yılında yaklaşık olarak 177 milimetrelik bir yağış aldığını görüyoruz. Bu 2021 yılında ise bu yağış miktarı 105 milimetre, 2022 yılında ise bu yaklaşık olarak 120 milimetre gibi bir yağış aldığını görüyoruz. Ama şuan mevcut içerisinde bulunduğumuz 2023 yılına baktığımız zaman kasım, aralık ve 2024 Ocak ayı itibariyle metrekareye yağış miktarı 380 milimetre olduğunu görüyoruz. Bunu uzun yıllara göre bir kıyaslama yaptığımız zaman yıllar ortalaması kasım, aralık ve ocak ayı itibariyle 230 milimetre olduğunu görüyoruz. 2023’ün dönem içerisinde kasım, aralık ve ocak dönemi içerisinde aldığı yağış uzun yıllar ortalamasına göre yaklaşık olarak yüzde 70 olarak bir artış olduğunu söyleyebiliriz. Buda bitki üzerinde bölgemizde bitki üzerinde olumlu bir etki bıraktığını söylemek mümkündür.” açıklamasını yaptı.

“En önemli olan etken yıllık yağışın aylara ve mevsimlere göre homojen olmasıdır”

Yağışın aylara göre homojen dağılmasının bitki verimi ve kalitesi üzerinde doğrudan etki ettiğini kaydeden Doğan şunları söyledi. “Bizim için en önemli olan etken yıllık yağışın aylara ve mevsimlere göre homojen olmasıdır. Eğer 600 milimetre bir yağış belli bir bölge alıyor ve bu yağış aylar içerisinde homojen değilse biz bitkisel üretim açısından bunu istemiyoruz. Bizim için en sağlıklı yağış biçimi genel anlamda aylara ve mevsimlere göre homojen dağılmasıdır. Çünkü bitki vejetasyon süresi özellikle kışlık tahıllarda 7-8 aylık bir süreçtir ondan dolayı sonbahar, kış ve ilkbahar dönemlerinde homojen bir yağış almasını bekliyoruz. Bahar döneminde fazla bir yağış alması durumunda olumsuz etkiler de söz konusudur. Çünkü bitki boylandığı zaman bitkilerde yatma meydana gelebileceği gibi özellikle pas ve küllenme haslıkları önemli derecede artmış olacak. Meyve ve sebzelerde de aynı durum söz konusudur. Özellikle çiçeklenme veya döllenme döneminde çiçeğini dökmesi ve döllenmeyi olumsuz bir şekilde etkilemesinin yanında meyve ve sebzelerde de kalite sorunu olacaktır.”


Anahtar Kelimeler: Mardin’ yağışlar yüzde arttı