Mardin`de yılın Ahisi seçildi

Mardin`de Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen törene katılarak geleneksel ahilik pilavı dağıtan Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, Derik ilçesinde 50 yıllık kasaplık yapan yılın Ahisi Seydo Yavuz`a plaket ve saat hediye etti.

Yaşam 24.09.2014 15:59:17 0
Mardin`de yılın Ahisi seçildi

“27. Ahilik Haftası” etkinlikleri kapsamında Mardin Valiliği, Mardin Esnaf ve Sanatlar Odaları Birliği (MESOB) ve Mardin Belediyesi`nce Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene Vali Mustafa Taşkesen, kurum müdürleri, oda başkanları ve esnaf katıldı.

Vali Taşkesen, burada yaptığı konuşmada tüm esnafın Ahilik Haftasını kutladı. Ahilik anlayışına göre, esnaf ve sanatkârların kapısını, safrasını açık tutması gerektiğini dile getiren Taşkesen, “Ahi olan birisi kimseye kötü nazarla bakmaması gerekir. Ahi, kimsenin ayıbını görmemeli, kimseye kötü söz söylememelidir. Ahi olan kişi helalinden kazanarak yoksul ve düşkünlere yardım etmelidir. Cömert olmalı, âlimleri sevmeli, alçak gönüllü olmalı, temiz ve iyi kimselerle sohbet etmeli, hayâ sahibi olmalı, nefsine hâkim olmalı ve dünya perest olanlarla oturup kalkmamalıdır.” dedi.

“Pabucu dama atma” sözünün kaynağının ahilikten geldiğini belirten Taşkesen sözlerini şöyle devam etti: “Eskiden bir ahi halkı kandırdığı vakit, diğer ahilerce yargılanırdı. Suçlu bulunduğu takdirde her kesesin huzurunda ve çarşının ortasında o esnafın pabucu dama atılırdı ve yalın ayakla eve gitmek zorunda kalırdı. Bu şekilde itibarsızlaştırılırdı. Daha sonra kimsenin içine çıkamadığı için o beldeyi terk etmek zorunda kalırdı.”  

MESOB Başkanı Doğan Gazan ise esnaf arasında rekabetin değil kardeşliğin cari olması,  kardeşlik hukukunun ve anlayışının yaygınlaştırılması için çaba harcadıklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından Vali Taşkesen,  Derik ilçesinde 50 yıllık kasaplık yapan yılın Ahisi Seydo Yavuz`a plaket ve saat hediye etti.

Törenin ardından halka ahilik pilavı dağıtıldı.