Mardin'den Alınabilecek Turistik Ürünler

Mardin deyince akla gümüş işlemeciliği (telkari) gelmektedir. Turistler en çok bu ürünlere rağbet gösteriyor.

Yaşam 23.01.2021 11:54:00 0
Mardin

Mardin deyince akla gümüş işlemeciliği (telkari) gelmektedir. Gümüş işlemeciliği Midyat ilçesinde de yapılmaktadır. Gümüş eritilerek kalıplara dökülür, belli incelik kazanması için haddeden geçirilir, en kalın mikrondan başlayarak 20 mikrona kadar inceltildikten sonra birbirine dolanır ve isteğe bağlı olarak haddeden geçirilir. Haddeden geçen gümüş tellere şekil verilir ve bu şekiller kaynatılarak istenilen modeller ortaya çıkartılır. Belli parlatma aşamalarından geçtikten sonra vitrinlerde satışa sunulur. Gümüşten genellikle kolye, yüzük, bilezik, küpe gibi takılar ve rozet, kalemlik, isimlik gibi hatıra eşyaları yapılmaktadır.

Bakır Ürünleri

Geçmişten günümüze varlığını koruyan bakırcılık el sanatı, geçmişte kap kaçak yapımında kullanılan bakırın yerini diğer malzemeler aldığından, bakır günümüzde daha çok hediyelik eşya yapımında kullanılmaktadır. Alıcıların beğenisini kazanan bakır eşyalar arasında özellikle kahve fincanları, şahmeran işlemeli tepsiler, cezveler, ayran kaseleri ve şekerlikler yer almaktadır.

Sabun

Mardin'de pek çok bitkiden sabun üretilmektedir. Bu sabunlar saça ve cilde iyi gelmektedirler. Mardin yöresine özgü bir bitki olan Bıtım (Çıtırmık) yabani fıstık çeşidi olup, yağından sabun yapılmaktadır. Zayıf saçları güçlendirici özelliğe sahiptir.

Badem Şekeri

 İlimizde doğal olarak yetişen bademler, şeker ve bitkilerle kavrularak mavi, kahverengi vb. renklerde badem şekeri üretilir. Badem şekeri katılan şekerin yoğunluğuna göre tek katlı ve iki katlı olarak anılır. Tek katlı badem şekeri daha az şekerlidir. Bayatlayan mavi renkli şekerler, rengini kaybederek beyazlaşır